26. marca 2016 v Ideje za darila od admin

S skiroji so se vozili že naši starši, a takrat smo na njih gledali kot na pripomoček za igro, ki ga ima otrok zgolj zato, ker nima«pravega« kolesa. Danes pa so skiroji veliko bolj priljubljeni od koles in niso namenjeni zgolj igri. Vsi vemo, kako pomembno vplivajo na razvoj otrokovih motoričnih spretnosti in ravnotežja, zato dejansko skoraj ni otroka, ki ga ne bi imel. Pa ne le za to, da se igra in vozi po dvorišču, temveč tudi za to, da gre s skirojem z nami na »sprehod« ali na sladoled – gre torej za čisto pravo prevozno sredstvo.

Skiro je odličen razvojni pripomoček

S skirojem se lahko zelo dobro vozijo že otroci pri dveh letih. K temu jih spodbujajo tudi v vrtcih, kjer so skiroju v veliki meri zamenjali tricikle, saj se vzgojitelji zavedajo, da otrok pri vožnji s skirojem razvija ravnotežje in je dejansko zelo aktiven, medtem ko na triciklu sedi, pritiska na pedale, za ravnotežje pa se mu zaradi stabilnosti ni potrebno niti malo truditi. In kjer ni truda, tudi napredka ni …
Skiro je pripomoček, ki otroka spodbuja h gibanju ter mu pomaga razvijati koordinacijo, saj je za uspešno vožnjo potrebno loviti ravnotežje, hkrati t nogo poganjati, za rokami upravljati krmilo, pri tem pa še nekoliko razgibati možgane z razmislekom o tem, kakšna hitrost je primerna, kako hitro je potrebno pričeti zavijati, ter kako hitro se je potrebno začeti ustavljati. Ne deluje torej zgolj telo, temveč tudi um.

S skirojem na potep

Kadar se z otrokom odpravite ven oziroma na sprehod, se vam bo pogosto zgodilo, da se bo utrudil že na polovici poti, kar običajno pomeni, da ga je treba nesti. Nekateri starši se temu izognejo tako, da otroka posedejo v tricikel, ki ga nato potiskajo s pomočjo palice. Veliko boljša rešitev pa je, da ima otrok skiro, s katerim se lahko pelje sam. Še vedno se bo gibal, utrudil pa se ne bo tako hitro. Previdni bodite le glede varnosti. Izberite pot, kjer ni prometa, prav tako pa ne pozabite njegove glave zaščititi s čelado in kolen s ščitniki – za vsak slučaj.

skiroji