Dekliščina

Pikado

18. april 2017 v Abraham, Dekliščina, Fantovščina, Igre na zabavi, Pivske igre, Rojstni dan, Zlata poroka od Jerneja

pikadoPred začetkom igre na manjše liste papirja napišite različne naloge. Listke nato zvijte ali zmečkajte in jih pospravite v balone. Balone napihnite in privežite na vrvice. Postavite jih pred plutovinasto steno (ustrezajo tudi druge, pomembno je, da ni težav, če se stena poškoduje). Zbrani igralci nato izmenično ciljajo balone. Vsak igralec ima dva poskusa. Če balon poči izpolni nalogo, ki ji skriva v sebi. V primeru, da balona v obeh poskusih ne zadane se mu določi kazen.

Igro lahko prilagodite vrsti zabave.

Vroče – hladno za odrasle

2. april 2017 v Dekliščina, Fantovščina, Igre na zabavi, Pivske igre, Rojstni dan od Jerneja

Odrasla verzija otroške igre Vroče-hladno, ki smo jo kot otroci vsi poznali. Princip odrasle različice igre je enak. Eden izmed igralcev zapusti prostor, ostali pa medtem skrijejo prej dogovorjeni predmet. Ko igralec ponovno vstopi v sobo začne iskati skriti predmet, ostali pa mu z besedama vroče in hladno namigujejo kje je; vroče – blizu, hladno – daleč. V tej verziji lahko skrivamo kozarce alkoholne pijače, ki jih morajo igralci, ko jih najdejo, spiti. Zabava bo še večja, če eden izmed igralcev skrije manjši predmet (naprimer kovanec) na del svojega telesa. Zabave ne omejimo samo na punca skriva fantu in obratno temveč naj fantje iščejo predmete na fantih in dekleta na dekletih.

Kdo koga pozna bolje?

23. marec 2017 v Abraham, Dekliščina, Fantovščina, Igre na zabavi, Rojstni dan, Zlata poroka od Jerneja

Zabava in smeh sta s to igro zagotovljena. Igramo se jo lahko na poroki, praznovanju obletnice poroke, rojstnih dnevih ter skupnih fantovščinah in dekliščinah. Pred začetkom igre bo potrebnih še nekaj predpriprav.

Na kartončke zapišite vprašanja zanj in zanjo. Njegova vprašanja naj se nanašajo na njo, njena pa nanj.

 • Kakšna je njena/njegova najljubša barva?
 • Ali raje pije kavo ali čaj?
 • Prvi spolni odnos?
 • Prvi mozolj?
 • Ime najboljše/ga prijateljice/prijatelja?
 • Ime prvega hišnega ljubljenčka?
 • Naslov prvega prebivališča?
 • Velikost košarice?

Vprašanja so lahko tudi bolj žgečkljive vrste.

Nato oblikujte tabelo. Razdelite jo na tri stolpce; stolpec z zaporedno številko vprašanja, stolpec za njegove in stolpec za njene odgovore. V nastale kolumne boste vpisovali križce ali kljukice, odvisno od pravilnosti njunih odgovorov. Sedaj smo pripravljeni na igro.

Voditelj na „oder“ pokliče par. Eden na drugim bosta odgovarjala na vprašanja o njeni ali njegovi boljši polovici. Po odgovoru prvega bo drugi povedal, ali je odgovor pravilen ali napačen, odgovore pa sproti zapisujemo v tabelo. Nato se vlogi zamenjata. Po koncu vprašanj primerjamo število pravilnih in napačnih odgovorov, zmaga tisti, ki je večkrat odgovoril pravilno.

par

Tekmovanje družic

20. marec 2017 v Dekliščina od Jerneja

Udeleženke dekliščine (bodoča nevesta prav tako) se razdelijo v manjše skupine. Če je zabava manjša sta to lahko le dve skupini. Vsaka skupina dobi seznam različno zahtevnih nalog, ki jih mora opraviti v določenem času. Naloge so lahko enake za vse skupine ali različne. V tem primeru naj bo število lažjih in težjih nalog enako, te pa naj si bodo med seboj podobne. Naloge naj bodo ocenjene z različnim številom točk, s katerimi je skupina nagrajena, če jih opravi. Da bo igra potekala po pravilih, določite, da se opravljeno nalogo slika med izvedbo ali po njej. Po izteku določenega časovnega obdobja (ena ura, ura in pol) se skupine spet zberejo in med seboj primerjajo število opravljenih nalog ter zbranih točk. Že pred začetkom igre naj se določi kazen za poraženke, naprimer, da morajo zmagovalni ekipi plačati pijačo po izbiri.

Primeri:

dekliščina

 • Najdite nekoga z istim imenom kot nevesta – 1 točka
 • Najdite nekoga z istim imenom kot ženin – 1 točka
 • Neznanec naj vam napiše nasvet o življenju v zakonski zvezi – 1 točka
 • Skupinsko odpojte pesem po izbiri – 1 točka
 • Naj vam nekdo v baru plača pijačo – 2 točki
 • Trem moškim dajte svojo telefonsko številko – 2 točki
 • Uščipnite moškega v zadnjico – 3 točke
 • Plešite na mizah – 3 točke
 • Slikajte se s policajem – 5 točk
 • Iz naključnih predmetov, ki jih najdete sestavite tančico – 5 točk

 

 

Quidditch Pong

14. februar 2017 v Dekliščina, Fantovščina, Pivske igre, Rojstni dan od Jerneja

Ime igre izhaja iz čarovniškega športa, igranega v seriji romanov o Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling. Igra se podobno kot veliko bolj poznani „Beer Pong“, vendar ima nekaj pomembnih čarovniških preobratov. Za igranje potrebujete set pripomočkov – tri zlate obroče, ki stojijo na nekaj 10 cm visokih palicah, dva majhna kija in zlati zviz (ang. „Golden Snitch“). Set je možno kupiti preko spletnih trgovin, vendar lahko z nekaj iznajdljivosti in ročnih spretnosti pripomočke izdelamo tudi sami.

quidditch pong

Na vsako stran mize v obliki trikotnika postavite 10 kozarčkov, z vrhom usmerjenim proti sredini. Kozarčke napolnite z izbrano alkoholno pijačo. Na sredino mize postavite zlate obroče. Ob strani mize postavite dodaten kozarček napolnjen z vodo za spiranje zviza, v bližino mize pa dodajte še Zlati kozarec. Igralci v ekipi si razdelijo vloge – navadni igralec, tolkač in iskalec. Naloga tolkača je, da skuša odbiti nasprotnikove mete zviza, naloga iskalca pa, da zadane Zlati kozarec.

Preden se igra začne, naj ekipi izbereta kateremu domu bosta pripadali – Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw in Hufflepuff. Izbira je še kako pomembna, saj vsakemu domu pripadajo trije uroki, ki jih lahko uporabite pri igri. Posamezen urok lahko uporabite le enkrat v celi igri!

Gryffindor

Plašč nevidnosti: Z rokami lahko zakrivate svoje kozarčke, vendar mora vsaj en ostati popolnoma odkrit.
Prapalica: Ko zadenete vseh 10 kozarčkov zmagate, nasprotnik nima možnosti izvesti uroka, ki bi kakorkoli podaljšal igro.
Kamen vstajenja: Če nasprotnik zadane vseh 10 vaših kozarčkov, lahko enega ponovno postavite na mizo. Nasprotnik ponovno cilja, če zadane je igre konec.

Slytherin

Avada kedavra: Izberete nasprotnikov kozarec; ta ga mora vzeti z mize (spiti). Urok se lahko izvaja tudi nad kamnom vstajenja.
Cruccio: Nasprotniki morajo en krog ciljati kozarčke s pomočjo trikov.
Imperio: Nasprotnik morajo en krog ciljati kozarček, ki ga določite.

Ravenclaw

Expelliarmus: Nasprotnik igra ta krog brez tolkača.
Confundus: Nasprotnik vas lahko prosi, da reorganizirate svoje kozarčke (ponavadi se uporabi, ko so kozarčki oddaljeni drug od drugega).
Felix felicis: Na nasprotnikove kozarčke ciljate tolikokrat, kot so oni v tem krogu zadeli vaših kozarčkov.

Hufflepuff
Accio: Ko zadenete nasprotnikov kozarček, ga prenesete na svojo stran mize.
Wingardium Leviosa: Nasprotnika prosite, da reorganizira svoje kozarčke. Ostati morajo znotraj originalnega trikotnik desetih kozarčkov.
Soba KŽTD: Ponovno lahko mečete zgrešene mete v tem krogu.

bradavičarka domovi

Pravila igre:

 • Kozarec, ki ga je zadel nasprotnik se z mize odstrani šele, ko so ciljali vsi člani ekipe.
 • Normalnih metov tolkač ne sme odbijati. Nasprotno pa velja za tiste mete, ki poletijo skozi obroče na sredini mize.
 • Blokirati mete z drugimi predmeti ali deli telesa poleg kija ni dovoljeno. Za kazen ekipa, ki je metala zviz, določi kateri kozarec mora nasprotnik umakniti z mize.
 • Če tolkač odbije met, ki ni šel čez obroč, ekipa odstrani enega od svojih kozarcev.

Zmagate lahko na dva načina; tako, da zadenete vse kozarce in jih s tem odstranite z mize (nasprotnik jih spije) ali, da zadenete Zlati kozarec.

Kozarci se z mize odstranjujejo po naslednjih pravilih:

 • Zviz pade v kozarec: 1 kozarec
 • Zviz poleti skozi obroč in pade v kozarec: +1 dodatni kozarec
 • Dva igralca zviz vržeta v isti kozarec: + 1 dodatni kozarec
 • Trije igralci vržejo zviz v isti kozarec: +2 dodatna kozarca, + ekipa ponovno cilja, kozarčki se z mize odstranijo (spijejo) pred dodatnim metom

Katere dodatne kozarce bo ekipa vzela iz igre določi ekipa, ki jih bo spila.

quidditch pong

Kraja stolov

25. november 2016 v Abraham, Dekliščina, Fantovščina od polona

Kraja stolov je odlična igra za poroke in večje zabave, saj se jo lahko igrajo vsi, poleg tega pa se ob igri še dodobra nasmejimo.

Igra se prične tako, da v krog postavimo toliko stolov, kolikor je igralcev. Določimo voditelja, ki ne sme biti vključen v igro. Vsi igralci se usedejo na svoje stole, nato prične igrati glasba. Takrat morajo vsi vstati in začeti hoditi okoli kroga s stoli. Med tem voditelj igre odstrani stol, in ko reče »stop« se glasba ustavi, vsi udeleženci pa se morajo morejo usesti na stol. Tisti, ki ne poišče svojega stola, da bi se nanj usedel, izpade iz igre. Igra je najbolj zanimiva takrat, ko se število stolov občutno zmanjša in se igralci borijo za stole, kar večkrat privede do zabavnega padca na tla.

 

Povej stavek z besedo na zadnjo črko prejšnje besede

21. oktober 2016 v Dekliščina, Fantovščina, Igre na zabavi, Pivske igre, Razno od polona

Igra povej besedo na zadnjo črko prejšnje besede se v “običajnih” okoliščinah sliši precej preprosta. Če pa se isto igro igramo na zabavi, kjer je prisotnega tudi malo alkohola, je situacija drugačna.
Prijatelji se usedejo v krog in nekdo prvi pove poljubno besedo. Nadaljuje tisti, ki sedi poleg njega. Ta more povedati stavek, ki se začne z besedo na črko, s katero se je končala beseda, ki jo je povedal njegov/predhodnik/ca. V primeru, da se zmoti, mora popiti nekaj alkohola. “Smiselno” je, da se igro začnete igrati takrat, ko ste že nekaj spili, saj bo igra tako bolj zabavna, ker bo verjetnost, da se bo kdo od igralcev zmotil, večja.

Prodaja nevestinega/ženinovega personaliziranega izdelka – personalizirana igra

7. oktober 2016 v Dekliščina, Fantovščina od polona

Zelo zaželeno je, da povabljene prijateljice nevesti dekliščino popestrite s personaliziranimi igrami. Poskusite ugotoviti, katera značilnost najbolje opiše nevesto in se nato osredotočite nanjo. Je to njen hobi, njena najljubša jed, navada, morda priimek (npr. Zajec, Medved …)? Na temo ene ali več teh značilnosti organizirajte igro, ki bo vključevala tudi mimoidoče ali sosede.

Prijateljice, ki organizirajo dekliščino, pogosto določijo, da bo nevestina naloga prodaja določene stvari, ki jo opisuje ali izdelka, ki ga je izdelala sama. S prijateljicami se podajo na ulico ali se sprehodijo skozi kraj, kjer ljudje poznajo nevesto.

Primer, ki se navezuje na priimek neveste: Zajec.
Bodoča nevesta se mora s pomočjo prijateljic obleči v zajčka, nato pa ji prijateljice prinesejo košaro s korenjem, ki ga mora za simbolično ceno oz. prostovoljni prispevek prodati na ulici. Pred tem mora ljudem razložiti, da se bo v kratkem poročila, zato mora danes izpolnjevati naloge, ki ji jih zastavijo prijateljice.
Podobno lahko storite tudi za priimek Medved (prijateljica se mora obleči v medvedko in prodajati npr. med)

Primer za nevesto, ki se ukvarja s fotografiranjem:
Bodoča nevesta, katere strast ali pa morda celo poklic je fotografija, dobi nalogo, da bo morala po hišah prodajati fotografije – najbolje je, da se to dogaja v kraju, kjer jo poznajo, saj je igra tako bolj zabavna. Poanta igre je v tem, da prijateljice nevesti ne priskrbijo navadnih fotografij, ampak fotografije starih, razpadajočih hiš, lesenih kolib, iglujev … Nevesta mora okoli vratu obvezno nositi star fotoaparat, ki ga ji priskrbijo prijateljice. Pri vsaki hiši mora skupaj s prijateljicami pozvoniti in razložiti, da se kmalu poroči. Ljudem mora povedati, da je pravkar fotografirala njihovo hišo in sedaj prodaja slike. Če se ljudje odločijo za nakup, jim proda eno od slik, ki so ji jih pripravile prijateljice. Smeh zagotovljen!

Igre so primerne tudi za fantovščino.

Kako dobro te pozna bodoči ženin?

10. september 2016 v Dekliščina od polona

Priprave na igro potekajo že pred dekliščino, saj morajo dekleta sestaviti vprašanja v zvezi z bodočo nevesto in jih zastaviti bodočemu ženinu, ne da bi nevesta za to vedela.
Na dekliščini sledi glavni in najbolj zabavni del igre. Nevestine prijateljice ji, navadno, ko je nevesta že pod rahlih vplivom alkohola (seveda pa ni nujno) pričnejo zastavljati enaka vprašanja, kot so jih pred dekliščino zastavile ženinu. Zagotavljamo ti, da se boste ob tej igri s prijateljicami nasmejale do solz! Zelo zabavno je poslušati iskrene odgovore (morda že malce opite) bodoče neveste. Igra pripomore tudi k temu, da nevestine prijateljice, o njej izvejo kakšno novo informacijo, pogled … Seveda pa sta glavna namena zabava in smeh.

Veksl

7. avgust 2012 v Abraham, Dekliščina, Fantovščina, Rojstni dan, Zlata poroka od admin

Ta igra je zelo priljubljena na zabavah z živo glasbo. Igralci plešejo v parih, en plesalec pa ima namesto svojega para metlo. Ko ta vrže metlo na tla, morajo vsi plesalci zamenjati svoj par. Tisti igralec, ki ostane brez para, mora sedaj plesati z metlo. Igra se nadaljuje dokler se igralci ne utrudijo oziroma ne naveličajo.