27. julija 2018 v Razno od admin

Ljudje veliko damo na urejene vrtove, za katere pa moramo vsekakor primerno skrbeti. Predvsem je pomembno, da jih v določenih obdobjih, ko so temperature najvišje, tudi primerno zalivamo ter zanje poskrbimo tudi na druge načine. Avtomatsko zalivanje vrta je ena od najboljših rešitev, ki se jih lahko zamislimo v povezavi s tem.

Zalivanje z vgreznimi zalivalniki

Mnogi se zavedajo dejstva, da je za zalivanje vrta najbolj primeren kapljični sistem zalivanja. Za zelene površine pa se uporablja večinoma poseben zalivalni sistem. Pri njem se zalivalniki skrivajo kar pod zemljo. V času, ko je potrebno zalivanje, pa zalivalnik kar sam od sebe pride na plano ter opravi svoje delo in to izjemno kakovostno.

Takšno avtomatsko zalivanje vrta je tudi zelo praktično in priročno. Zalivalniki, ki so povsem skriti pod zemljo, nas nikakor ne ovirajo ali na kakršen koli način motijo pri košenju naše lepe zelenice. Vgrezni zalivalniki obenem niti ne kvarijo lepega videza, ki nam ga ves čas ponuja zelenica.

Avtomatsko zalivanje je poleg praktičnosti in priročnosti priljubljeno tudi zato, ker je tudi dovolj udobno in poskrbi za najbolj optimalno rast naših rastlin. Vzporedno s tem zaznamo tudi gospodarno ravnanje z vodnim virom, kar je v današnjem času še posebej pomembno.

Za popoln nadzor nad zalivanjem

Za avtomatsko zalivanje vrta imamo prav posebne krmilnike, ki poskrbijo za popoln nadzor nad samim zalivanjem. Krmilniki te vrste poskrbijo za prav vse funkcije delovanja našega namakalnega sistema. To jim omogoča elektromagnetni ventil, ki nadzoruje in usmerja pretok vode. Poseben zalivalnik oziroma razpršilec pa poskrbi za to, da se voda enakomerno porazdeli po zemljišču.

Kapljično zalivanje

Tudi kapljično zalivanje sodi med avtomatsko zalivanje. Na tak sistem zalivanja pritrdimo posebne kapljične cevi. Z njimi lahko namakamo tudi zelenjavni vrt, sadovnjak, rastlinjak ter podobno.

zalivanje vrta
Dokazano je, da je tak način avtomatskega zalivanja zagotovo najbolj varčen, obenem tudi zelo natančen. Zalivalnik, ki ima osrednjo vlogo, korenino vsake rastline oskrbi z ravno pravšnjo mero vode. Tla na območju, kjer poteka avtomatsko zalivanje te vrste, pa so zalita nežno in enakomerno.To pa povsem preprečuje prekomerno izhlapevanje, odtekanje in tudi pronicanje vode, ki je dragocen vir.

Avtomatsko zalivanje nam prihrani tudi veliko časa. Prihranjeni čas lahko namenimo za druge sproščujoče aktivnosti na našem vrtu.