16. decembra 2016 v Razno od admin

travniska branaPo oranju zemlja pogosto ni dovolj zdrobljena za takojšnjo setev manjšega semena, zato jo je potrebno še dodatno obdelati. Najbolj razširjeno orodje za dopolnilno obdelavo zemlje je travniška brana.

Brana je priključek, ki ga namestimo na traktor z namenom prezračevanja travne ruše, odstranitve mahu ali drugih neželenih rastlin in izravnavanjem zemlje in urejanje drugih zemeljskih površin. Vse to je potrebno za kmetijsko obdelavo travnikov, pašnikov in ostalih travnatih površin.

Ločimo različne vrste bran, od krožnih, kotalnih oz. valjastih, klinastih pa do lopatastih. Katera brana je primerna za nas, je odvisno od tega, kaj želimo z njo narediti in na katerih površinah jo bomo uporabljali.

Klinasta brana

Ločimo dve vrsti klinaste brane; brano z ošiljenimi zobmi in brano z žličastimi zobmi. Ostri, zašiljeni zobje klinaste brane so namenjeni rahljanju in mešanju zemlje, manj uspešna pa je pri izravnavi terena. Žičasti zoblje omogočajo dobro obdelavo zgornje plati tal, ta vrsta je namenjena predvsem rahljanju, ravnanju in drobljenju trdih in skupaj zbitih tal.

Krožna brana

Primerja je za obdelavo izsušenih tal, saj jih s svojimi zobmi zdrobi in zmelje. Sestavljena je iz vrst »krožnikov«, ki so nameščeni v V ali X poziciji.  Čim bolj poševno na smer dela so postavljeni krožniki, večje je drobljenje in mešanje zemlje. Tudi obodi krožnikov se med seboj razlikujejo; ločimo celorobne, ozobljene in izsekane robove.

Valjasta brana

Glavna naloga valjastih bran je drobljenje, izravnava in stiskanje zgornje površine tal. Glede na letve, ločimo več vrst bran; valjasto brano z ravnimi, plitvo nazobčanimi letvami, žičastimi poševnimi letvami ter roglasto in zvezdasto valjasto brano.

Lopatasta brana

Tla reže in meša le do majhne globine, primerna pa je predvsem za obdelavo lahkih tal, vendar delo opravi tudi na srednje težkih tleh. Po konstrukciji je zelo podobna krožni brani, saj so tudi tu kraki razporejeni v V ali X obliki.