26. februarja 2021 v Razno od admin

Amortizerji imajo pomembno vlogo pri udobju vožnje. Takšen avto del pogosto imenujemo tudi blažilnik. Če med vožnjo doživite sunke, tresenje ali kaj podobnega, je velika verjetnost njihove okvare. Priporočljivo je, da okvarjene blažilnike čim prej zamenjate. Vožnja z obrabljenimi je namreč veliko manj varna.

Da je čas za menjavo amortizerjev, lahko ugotovi tudi avto mehanik na servisu. Seveda ga morate na to opozoriti tudi sami. Če torej med vožnjo čutite tresenje, neprijetne sunke, zelo občutite vzbokline, vdolbine ter še druge nepravilnosti na cestišču ali že vašemu vozilu pušča olje, vozilo nujno peljite na strokovni pregled.

Življenjska doba amortizerjev

Koliko časa amortizerji zdržijo, je odvisno od kar nekaj dejavnikov. V prvi vrsti pa zagotovo od tega, koliko časa je že preteklo od zadnje menjave. Do obrabe ali veliko slabšega delovanja blažilnikov pride tudi v primeru, če vozila ne uporabljate tako pogosto oziroma če preveč časa stoji na istem mestu.

Sicer pa je amortizerje treba temeljiteje pregledati na vsakih 30 000 prevoženih kilometrov. Potrebo po popravilu torej razkrijeta zlasti redni servis in vsakoletni tehnični pregled. Samo popravilo blažilcev je ugodno.

Amortizerji imajo pomembno vlogo pri udobni vožnji.

Novi blažilniki za avto

Včasih se je pomembno vprašati, ali je amortizerje bolje obnoviti ali kar zamenjati za nove. Novi so dandanes cenovno zelo dostopni, zato je menjava vsekakor veliko boljša izbira. Novi blažilniki so prav tako veliko kakovostnejši in tudi zdržijo dlje časa.

Takšni avto deli so vam na voljo že od 20 evrov dalje. Na sploh pa je cena predvsem odvisna od znamke dela, znamke vozila, modela in ne nazadnje še od leta izdelave vozila. Prednji amortizerji so nekoliko dražji. Njihova cena se namreč giblje od 40 evrov dalje.

Tipični znaki za okvaro amortizerjev

Če volan vašega avta vibrira ali če vozilo zdrsuje, je zagotovo čas za menjavo amortizerjev. Tipični pokazatelji so še podaljšana zavorna pot, zdrsavanje avta tudi v zelo blagem vetru, ropotanje pri prehodu neravnih površin ter neenakomerna obraba pnevmatik.

Vloga kakovostnih amortizerjev

Na začetku smo omenili, da imajo blažilniki pomembno vlogo pri udobni vožnji. Vsekakor to že zdaleč ni njihova edina in ključna vloga. Predvsem vam takšen del vozila zagotavlja varnost. Če slabo deluje, vzmeti sicer absorbirajo odboje, a vaše vozilo poskakuje. Pnevmatike pa posledično izgubljajo učinkovit oprijem s cestiščem.