24. septembra 2021 v Razno od admin

Vam ob globokem zvoku motorja zaigra srce in želite, da bi tudi vaš jekleni konjiček dosegal večje pospeške in hitrosti? Rešitev je čipiranje vozil oz. chip tuning, posodobitev in optimizacija motorne elektronike. Namen tega je povečanje moči in navora avtomobila, kar se opazi pri boljših pospeških avta, višji končni hitrosti in manjši porabi goriva. Čipiranje vozil se izvede tako, da se reprogramira ali zamenja čip v elektronski krmilni enoti, obstaja pa več različnih oblik chip tuninga, s katerimi se dosega različne cilje. Za sam avto čipiranje vozil ni škodljivo, razen v primeru, če ga naredi nepooblaščena oseba, brez strokovnega znanja in opreme.

Čipiranje sodobnih ali starih vozil

Izkoristite potencial vašega avtomobila

Vsi sodobni avtomobili imajo v motorju vgrajeno krmilno napravo oz. ECU, ki na osnovi različnih senzorjev natančno izračuna in nadzira količino vbrizganega goriva in čas vžiga, tlak turbine ter ostale parametre, ki so bistveni za varno in optimalno delovanje motorja. Vgrajena krmilna naprava ima tudi nadzor nad kakovostjo izpušnih plinov, zato sproti prilagaja parametre, da motor proizvede čim manj škodljivih emisij, ki ustrezajo določenim standardom in zakonodaji. Čipiranje vozil je sprememba teh tovarniških nastavitev krmilnega programa, s katerim se optimizira delovanje motorne elektronike, t.j. vbrizg goriva, tlak turbine in čas vžiga, zaradi česar pride do večje moči in navora ter manjše porabe.

Kakšno čipiranje vozil izbrati?

• Standardni chiptuning, kjer se moč motorja poveča od 20 do 35%, odvisno od vrste avta in tipa motorja. Poraba goriva ostane ista ali pa se celo nekoliko zmanjša.
• Eco chiptuning, kjer je bistven poudarek zmanjšanje porabe goriva. Poraba se zmanjša med 1 in 2 litra, povečata pa se navor in moč motorja, od tipa motorja in vrste avta med 10 in 20%.
• Custom chiptuning je namenjen zahtevnim strankam, ki želijo povečati moč motorja svojega avtomobila. Glede na želje strank se moč motorja dvigne do zgornjih varnih meja, kar lahko pomeni tudi do 50%.