19. oktobra 2015 v Razno od admin

Ko sem bil majhen, so me starši strašili, da bom moral postati smetar, če se nebom učil. No, z učenjem ni bilo težav, a nekaj izkušenj s področja komunale sem si kljub vsemu nabral. Med lanskimi poletnimi počitnicami sem v domačem kraju iskal počitniško delo, in mojim staršem so znanci namignili, da je menda odlično plačano delo za komunalno podjetje Mežan. Že res, da delo ni ravno prijetno in da je gotovo precej »dišeče«, a rabil sem čim večji zaslužek, saj sem si želel z njim plačati potovanje po Evropi. In tako sem se obrnil na njih, ne vedoč, kaj lahko pričakujem.

Opozorili so me, da je delo težko, da je potrebno sodelovati pri številnih čiščenjih kanalizacije, praznjenjih greznic in podobno. A prepričan sem bil, da lahko moj želodec vse to prenese.
Ko sem pričel z delom, sploh ni bilo hudo in mislil sem, da so me povsem po nepotrebnem prestrašili, kajti nazadnje nisem delal najbolj umazanih stvari, na primer sodeloval pri čiščenju greznic. Nato pa je prišel teden, ko je bilo zaradi letnih dopustov ljudi bolj malo, in je bilo treba poskrbeti za čiščenje lovilca maščob lokalnega vrtca oziroma njegove kuhinje. Mislil sem si, da to že ne morebiti nič posebnega, a sem se precej uštel.

Verjemite mi, verjetno bi bilo lažje prenašati smrad greznice, kot pa videz umazanije, ki sem ji bil priča, ko je potekalo čiščenje lovilca maščob. Kar nekajkrat mi je bilo pošteno slabo, kajti videz stare, smrdljive maščobe, je izjemno neprijeten. In pomislite – šlo je za lovilec maščob pri vrtcu! Niti predstavljati si ne morem, kaj vse se nabere v lovilcu maščob pri kakšnem večjem gostinskem obratu, da ne govorim o gostilnah, kjer strežejo odojke, ocvrte piščance in podobno …
Na srečo je bilo to edino čiščenje lovilca maščob (http://www.komunala-mezan.si/nabava-vgradnja-in-ciscenje-lovilcev-mascob.html), pri katerem sem sodeloval, saj je bilo ob naslednjem čiščenju že nazaj nekaj ljudi, ki so sicer skrbeli za ta opravila.
Kakor koli, ko se je moje počitniško delo izteklo, sem bil vesel, da sem z njim nekaj zaslužil, prav tako pa sem vedel, da me delo v komunali niti malo več ne zanima – in staršema sem povedal, da sta imela prav, ko sta me strašila z delom smetarja, če se ne bom učil. Delo v komunali je namreč res neprijetno, in vsi imamo raje, če zanj poskrbi kdo drug – nekdo namreč žal mora.