21. julija 2019 v Razno od admin

Podobno kot palirni sistemi so tudi depalirni sistemi izredno pomembni za avtomatizacijo proizvodne linije od izdelave izdelka do njegovega skladiščenja. Na eni strani ti sistemi omogočajo hitro in učinkovito delovanje, na drugi strani pa bistveno zmanjšajo stroške obratovanja. Na ta način pride izdelek do kupca v čim krajšem možnem času za čim nižjo ceno izdelave, pakiranja, paletiranja in transporta.

Depalirni sistemi morajo biti zelo natančni in zmogljivi, saj so le na ta način lahko dovolj učinkoviti. Ob tem pa lahko opravijo težko ročno delo, s čimer se poveča učinkovitost dela.

depaletirni sistemi odpravljajo ročno delo

Visoko tehnološko razviti stroji, ki razlagajo izdelke ali pakete s palete

Depalirni sistemi omogočajo celovite in vsestranske rešitve za različne proizvodne linije v različnih vejah industrije. Tovrstni sistemi v prvi vrsti zagotavljajo višjo stabilnost produktov na paleti v procesu depaletizacije, torej razlaganja pakiranih ali nepakiranih izdelkov s palete. Gre za visoko tehnološko razvite stroje, ki so programirani na ta način, da lahko opravljajo funkcijo paletizacije kot depaletizacije. V obeh primerih gre za učinkovit in kakovosten proces, ki bistveno skrajša fazo razlaganja izdelkov.

Na drugi strani pa depalirni sistemi vključujejo tudi depaletizerje, ki so namenjeni izključno razlaganju praznih steklenic, pločevink, kozarcev ali drugih praznih posod. Stroje za depalitizacijo pa nadomeščajo v številnih proizvodnih linijah tudi posebni roboti, ki so prav tako namenjeni depaletizaciji širokega spektra proizvodov. Posebno vakumsko prijemalo omogoča pobiranje pakiranih in nepakiranih izdelkov s palete, kot tudi polaganje različnih vrečk v škatle. Gre za izredno vsestranske aparate, ki so zelo učinkoviti in zmogljivi.

Uporabnost in zanesljivost depalirnih sistemov je na prvem mestu

Pri načrtovanju depalirnih sistemov je težko govoriti o kakšni univerzalnosti. Depalirni sistemi morajo biti popolnoma prilagojeni specifičnim zahtevam naročnika, pri čemer je potrebno upoštevati vrsto in obliko izdelkov oziroma paketov. Prav tako je potrebno pri njihovem načrtovanju upoštevati tudi dimenzije palet. Nekateri naročniki uporabljajo zgolj standardne dimenzije palet, medtem ko drugi uporabljajo tudi palete nestandardnih dimenzij in temu primerno je potrebno prilagoditi tudi depalirni sistem.

Ne glede na to, da je vsak depalirni sistem zelo individualno zastavljen, pa je vseeno potrebno biti pozoren na to, da je še vedno dovolj univerzalen, ki omogoča več različnih funkcij. Glede na to, da so stroški avtomatizacije še vedno razmeroma visoki, dodatna pozornost pri tem ne bo odveč. Vsi si namreč želimo čim bolj univerzalno napravo, ki bi imela čim nižje obratovalne stroške. Depalirni sistemi morajo biti tako v prvi vrsti uporabni in zanesljivi, in šele nato moderni.