10. julija 2020 v Razno od admin

Estonija je najsevernejša in najmanjša od trojice baltskih držav. Kljub severni legi ima zahvaljujoč Severno Atlantskemu toku ugodno podnebje, ki pozimi povzroča toplejše vreme, poleti pa nekoliko milejše. Posebnost so tudi tako imenovane bele noči, kot imenujejo več kot 18 ur dolge poletne dneve. V Estoniji živi približno 1,4 milijona prebivalcev, glavno mesto pa je Talinn, ki je s svojim starim mestni jedrom uvrščen na seznam Unescove kulturne dediščine. Poleg več kilometrov dolge baltske obale imam Estonija še več kot 1400 malih jezer, zato ji pravijo tudi mala Finska. Estonski jezik je podoben finščini in povsem različen od latvijščine in litvanščine sosednjih držav. Je težko razumljiv, vendar večina Estoncev govori vsaj en tuji jezik.

Estonija – zgodovinskost in digitalnost

Evropska Silicijeva dolina

Talinn je eno od najbolj ohranjenih srednjeveških mest v severni Evropi in največje estonsko pristanišče. Ne eni strani ga obdaja skoraj dva kilometra dolgo odlično ohranjeno grajsko obzidje iz 13. stoletja in kar 20-imi obrambnimi stolpi. Krasijo ga tudi raznoliki vrhovi cerkva in srednjeveška arhitektura različnih oblik. Nedaleč stran pa se razteza moderen poslovni center s hoteli, nakupovalnimi središči, stolpnicami in modernimi mestnimi soseskami. Po tej strani je mesto zelo napredno in tehnološko razvito in tako kot cela država temelji k digitalizaciji življenja in poslovanja. Znano je po največ start upih na prebivalca, prav tako so Estonci izumili in razvili Skype, na podlagi tega pa temeljijo tudi k popolni de-birokratizaciji države. Pri tem je bila Estonija tudi prva država na svetu, ki je uvedla elektronske volitve, novo podjetje pa pri njih odpreš v pol ure. Zato ne čudi, da jo imenujejo kar evropska Silicijeva dolina.

Mrzlo morje in tople savne

Kdor bi se vseeno želel izklopiti od virtualnega dnevnega direndaja, se lahko zapelje do znanega letovišča in zdravilišča Parnu ob baltski obali, kjer bo lahko užival na kilometrih mivkaste plaže. Le plavati je težko, ker morje večinoma seže le do gležnjev, pa tudi najbolj toplo ni. Se pa zato lahko pogrejete v savnah, katerih ljubitelji so Estonci prav tako kot sosedje Finci.