25. februarja 2016 v Razno od admin

Med strokovnjaki, ki se ukvarjajo s preučevanjem vremenskih pojavov in podnebja, se vse bolj krepi prepričanje, da se ozračje počasi, a vztrajnosegreva zaradi pojava globalnega segrevanja. Čeprav je   globalno segrevanje poznano že več kot sto let, pa znanstveniki dolgo niso bili pripravljeni, oziroma   niso hoteli priznati, da se podnebje spreminja predvsem zaradi ljudi.

Preden začnemo valiti krivdo na pretirano industrializacijo, na preveliko porabo energije, na prehitro rast prebivalstva v nerazvitih državah in preden se začnemo spraševati kdo je za to kriv, moramo vedeti, da k pojavu globalnega segrevanja vsak izmed nas prispeva nek delež, ki pa sicer ni kako pretirano velik. Radarska slika padavin prikazuje, da se celotna količina sproščenega ogljika v obliki ogljikovega dioksida se iz leta v leto drastično povečuje.

Posledic globalnega segrevanja je mnogo, nekatere iz med njih so manjškodljive, nekatere bolj. A vse bolj ko se poglabljaš v stvar, se ti zdi, da so za nas – ljudi pomembne samo tiste, ki so škodljive za kapital in industrijo. Zdi se namreč, da izumiranje severnih medvedov prav nič ne skrbi voditeljev svetovnih velesil, skrbi jih, a še vseeno premalo, da bo že čez nekaj let ves njihov denar pod vodo.

Taljenje ledu pa povzroča tudi višanje morske gladine in posledično tudi erozijo ne samo obal, ampak tudi malce bolj zalednih krajev. Tako naj bi se v prihodnjih letih morska gladina povišala za približno 5 m. Seveda se to sliši malo, a če pomislimo, da bo velik del najlepših otokov na Zemlji izginil pod vodo.

Vremenska slika  Antarktike nam kaže, da so vsako leto temperature višje. Čeprav le za stopinjo gor ali dol, se to zelo pozna pri taljenju ledu, ki bo v prihodnjih letih povzročal veliko preglavic, zaradi višanja morske gladine, ki bo zalila robove kontinentov. V veliki nevarnosti je tudi New York, saj bi to zvišanje morske gladine poplavilo skoraj četrtino celotnega New Yorka.

vremenska slika