27. septembra 2016 v Razno od admin

V avtu je vedno dobro imeti tudi snežne verige. Nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali. Kljub zimskim pnevmatikam vas lahko preseneti sveže zapadel sneg, ki ga je z verigami enostavno prevoziti, brez pa je to malo težje ali celo nemogoče, če vas sneg presneti na kakšnem prelazu ali klancu.

Obvezna oprema

Snežne verige v nekaterih državah veljajo za obvezno opremo, ki jo morajo imeti v zimskem času v avtu prav vsi vozniki, tako kot tudi snežno lopato in še nekatero drugo zimsko opremo. Pri nas to sicer ne drži, a bi bilo kljub temu pametno razmisliti, ali jih morda kljub zimskim pnevmatikam, ki so obvezna oprema, ne potrebujete tudi vi.

Če se recimo pozimi velikokrat odpravljate na smučanje ali pa ste ljubitelji drugih zimskih športov v naravi, kot so turno smučanje, sankanje, alpinizem, ledno plezanje in podobno, potem ste se z avtom zagotovo že znašli na zasneženi poti navkreber, ki je bila težko prevozna. Z verigami bi šlo zagotovo lažje, zato se splača premisliti, ali jih ne bi dali v prtljažnik, saj ne zasedejo veliko in vas lahko rešijo iz zagate.

Poskrbite za varnost

Ko se kolesa enkrat v snegu začno vrteti v prazno, je težko kaj narediti, če pri sebi nimate verig. Marsikomu se je že zgodilo, da se je pozimi iz Avstrije na primer vračal čez Ljubelj, kjer ga je presenetilo sneženje ali novo zapadel sneg – takrat je dobro v prtljažniku imeti snežne verige.

Prav tako vam bodo prišle prav tudi takrat, ko sicer več ni uradna zimska sezona, ko je potrebno imeti avto opremljen z zimskimi pnevmatikami, vendar pa se lahko še zgodi, da zapade nekaj snega. Nekoč je velikokrat snežilo že konec oktobra, zadnja leta pa se dogaja, da sneg zapade v aprilu, ko vsi mislimo, da je že pomlad.

Vožnja z letnimi pnevmatikami v takšnih razmerah ni le v neskladju z zakonom, temveč tudi zelo nevarna, če pa imate snežne verige, lahko varno vozite tudi takrat, ko vas morda preseneti sneženje. To pomeni, da vas verige v prtljažniku lahko rešijo iz nevšečnosti – zakaj jih torej za vsak primer ne bi pospravili v avto?