20. septembra 2021 v Razno od admin

Ni ga poslovnega objekta, v katerem vas ne bi spremljalo budno oko snemalne naprave. Vse pogosteje se uporabljajo tudi na delovnih mestih, niti domovi niso več izjema. Za razliko od starih tehnologij in dragih snemalnih naprav so dandanes te veliko bolj priročne, diskretne in zmogljivejše, dogajanje pa je mogoče spremljati kar preko telefona. Vse to je IP kamera, sodobna snemalna naprava, ki omogoča nadzor ter pregled lokacije prek pametne naprave, t.j. telefona ali računalnika. Naprave je mogoče dodatno povezati z alarmom in varnostnim sistemom, ki shrani posnetek ali vam pošlje obvestilo. Primerne pa so tako za domačo rabo kot za nadzor večjih objektov, površin ali podjetij.

Navadna ali IP kamera? Kakšna je razlika?

Klasična oz. analogna kamera (CCTV) je centralizirana digitalna snemalna naprava, kar pomeni, da potrebuje centralno krmilno in snemalno napravo DVR oz. digitalni video snemalnik. Gre za starejši sistem, ki deluje na podlagi prenašanja podatkov preko kablov in monitorjev. IP kamera pa je digitalna snemalna naprava, ki prenaša podatke preko internetnega omrežja. Njen sistem omogoča boljšo varnost z številnimi dodatnimi možnostmi, prav tako imajo boljšo kakovost slike, video signala in omogoča prenašanje podatkov preko omrežja. IP kamera omogoča, da na svoj telefon prejemate e-mail ali sms sporočila, kjerkoli na svetu ste.

IP video nadzorna kamera

Kakšno izbrati?

Na trgu je ogromno ponudbe, pri čemer je dobro upoštevati naslednje lastnosti:
• Ali je leča fiksna ali ima možnost premikanja?
• Kje bo IP kamera nameščena? Za zunanjo uporabo izberite vodotesno, z dobro vidljivostjo v vseh pogojih in po možnosti z infrardečo svetlobo.
• Kakšno shranjevanje podatkov omogoča? Skoraj vsaka IP kamera dandanes že omogoča shranjevanje podatkov na SD kartico, vgrajeno v samo napravo.
• Žična ali brezžična naprava? Za manjše število snemalnih naprav je priporočljivo brezžično nameščanje.
• Kakšni so varnostni sistemi in podpora IP protokolov? Podpora protokola ONVIF in RTSP vam bo v prihodnosti zagotovila združljivost z NVR in drugo opremo za avtomatizacijo.
• Ali ponujajo dodatne možnosti uporabe? Na primer upravljanje preko Google Assistant ali Amazon Alexa, nekatere IP kamere je mogoče uporabljati tudi kot kamero za Skype, Zoom ali Teams pogovore.