23. avgusta 2015 v Razno od admin

Elektromotorji so v današnji industriji nepogrešljivi uporabljamo, saj poganjajo skoraj vse stroje, prisotni pa so v številnih panogah industrije. Odlikujejo jih zelo visoki izkoristki, vsi elektromotorji pa so tudi reverzibilni, kar pomeni, da lahko tudi mehansko energijo spreminjajo v električno.

Omenjeni elektromotorji so prijazni tudi do okolja, saj ga ne onesnažujejo. Med seboj jih ločimo po priklopni napetosti. Število navitij v elektromotorju hkrati določa tudi največje število vrtljajev. Hitrost vrtljajev se meri na minuto, se pravi koliko vrtljajev lahko elektromotor doseže na minuto. Med seboj pa se ti motorji razlikujejo tudi po obliki ohišja in pa številu polov. Najpogosteje se število polov elektromotorja giblje od 2 do 8. V industriji srečamo mnogo produktov, ki so bili ob izumu revolucionarni, njihova uporaba pa je razširjena še danes, to so ležaji, prenosi, reduktorji in še bi lahko naštevali, a njihov vpliv na industrijo se ne more kosati z elektromotorjem. Za dobro delovanje pa je potrebno tudi redno vzdrževanje, menjava tesnila, popravila statorjev, čiščenje in tako naprej.

Izumitelj elektromotorja ni noben drug kot Nikola Tesla. Po vsej verjetnosti vsi veste kdo je to. Z drugo besedo bi mu lahko rekli tudi oče 20. stoletja. Gre za velikega misleca in izumitelja, enega izmed najpametnejših ljudi na svetu. Slavnega fizika Alberta Einsteina so nekdaj vprašali »kako je biti najpametnejši človek na svetu?«. Odgovoril je »ne vem, vprašajte Nikolo Teslo«. Eden izmed njegovih pomembnejših izumov pa je bil tudi izmenični tok. Če bi hoteli na široko opisati njegovo življenje lahko napišemo več knjig, zato ne bom prav dolgovezil.