16. maja 2017 v Razno od admin

Standard za energijsko efektivne stavbe, ki zmanjšujejo svoj negativni ekološki vpliv na okolico prihaja vedno bolj v veljavo. Vse to se kaže v ultra nizkih energijskih porabah, ki zahtevajo malo energije za ogrevanje prostora in ohlajevanje prostora poleti. Podoben standard, MINERGIE-P, se uporablja v Švici. Standard se v tem primeru ne omejuje na stanovanjske zgradbe in je tako del šol, vrtcev ter trgovin. Pasivni dizajn ni priloga ali dodatek k arhitekturnemu dizajnu, ampak je proces, ki je vključen v samo arhitekturno planiranje. Čeprav je po navadi del novejših zgradb, je pogosto tudi del prenov.

pasivne hiše v sloveniji

Bližnja preteklost

Ocenjeno število pasivnih hiš po svetu je bilo leta 2008 od 15.000 do 20.000 hiš. Ekološko varčne pasivne hiše so vedno bolj priljubljene, saj jih je bilo v letu 2010 že okrog 25.000 takih zgradb v Evropi, medtem ko jih je bilo v Združenih državah Amerike samo 13 s takšnim certifikatom. Večina teh zgradb je bila zgrajenih v nemško govorečih in skandinavskih deželah.

prednosti gradnje pasivnih hiš

Standardi

Pasivna hiša je zgrajena po določenih standardih. Letno mora za ogrevanje in ohlajevanje preračunano porabit nič več kot 15 kWh/m2 na leto. Skupna primarna poraba energije (za elektriko, ogrevanje, vroča voda)  ne sme presegati 60 kWh/m2. Zgradba pa ne sme prepuščati več kot faktor 0.6 zraka na uro, ki ga hiša zavzema.

Priporočila

Prav tako, je priporočljivo, da je specifična toplotna obremenitev za vir ogrevanja pri temperaturi zasnove, ni pa nujno, da je manj kot 10 W/m2. Ti standardi so precej višji kot za običajne hiše iz gradbenih predpisov. Nacionalni partnerji v konzorciju za promoviranje evropske pasivne gradnje razmišljajo, da bi lokalno prilagodili te meje.

prednosti in slabosti gradnje pasivnih hiš

Zahteve za ogrevanje prostora

Za doseganj standarda pasivne hiše je potrebno vložiti kar nekaj denarja in truda. Čeprav je pasivnost cilj gradnje take hiše, bo še vedno potrebna določena vrsta ogrevanja. Večina takšnih hiš uporablja tradicionalne načine ogrevanja ter hlajenja prostorov.