22. decembra 2021 v Razno od admin

Če vas je vaš osebni zdravnik poslal na ultrazvok srca, ste verjetno v negotovosti glede pregleda, sploh v primeru, če ga še nikoli niste opravili. Najprej je potrebno poudariti, da gre za neboleč pregled, ki ni invaziven, po njem pa ne boste čutili nobenih posledic. Med pregledom zdravnik specialist neposredno spremlja delovanje vašega srca in ugotovi morebitne spremembe oziroma lahko z rednimi pregledi pozorno spremlja vašo srčno bolezen, če je ta že bila diagnosticirana v preteklosti.

Podrobneje o tem, kako poteka ultrazvok srca, si lahko preberete tukaj. V nadaljevanju pa navajamo še nekaj splošnih informacij in nekaj več o vseh ugotovitvah, ki jih lahko pridobite s pregledom.

Prikaz srčnih struktur in kroženja krvi

UZ preiskava torej prikaže stanje srčnih struktur, obenem pa spremlja tudi njihove funkcije. Poleg tega z uporabo doplerske metode lahko prikaže tudi gibanje krvi, ki poteka v vaših žilah in srčnih votlinah. S pomočjo podatkov, ki jih na tak način poda ultrazvok srca, lahko zdravnik razbere, kako točno teče kri znotraj srčnih votlin in velikih žil, določi obliko in velikost srčnih votlin in velikih žil, oziroma spremlja stanje perikarda.

Gospood na ultrazvočnem pregledu srca.

Vaš osebni zdravnik vas lahko napoti na ultrazvok srca tudi v primeru, če obstaja sum na motnje v delovanju prekatov ali zaklopk. S pomočjo UZ pa je možno razbrati tudi napačne povezave med srčnimi votlinami, ravno tako pa se lahko ugotovi prisotnost morebitnih tvorb v srčnih votlinah, kot so tumorji ali krvni strdki.

Kako se pripraviti na ultrazvok srca?

Na srečo neke posebne priprave pred pregledom ne bodo potrebne, saj lahko brez težav jeste in pijete. V primeru jemanja zdravil, običajno velja, da svoja zdravila lahko normalno vzamete, vendar o tem vsekakor raje prej vprašajte svojega osebnega zdravnika.

Zelo priporočljivo je, da imate pri sebi vso preteklo medicinsko dokumentacijo, kar še posebej velja v primeru, da ste že kdaj prej bili na ultrazvočni preiskavi. Za tiste, ki bo to vaš prvi pregled, pa vam svetujemo, da si podrobneje o tem preberete tukaj.