27. januarja 2020 v Razno od admin

Laserski razrez pločevine je eden od modernejših načinov razreza različne vrste kovine, ki se danes uporablja v kovinsko predelovalni industriji. Gre za toplotni postopek razreza materiala s pomočjo laserskega žarka, ki je izjemno natančen in kakovosten, zato ni nič nenavadnega, da je to trenutno najbolj dovršen tehnološki postopek, ki se uporablja za razrez kovin.

Za laserski razrez kovine se uporabljajo sodobni laserji

Laserji so danes postali že del našega vsakdanjika. Uporabljajo se v različnih vejah industrije, kot tudi v medicini in drugih gospodarskih panogah. Gre za izjemno zmogljive, predvsem pa natančne naprave, ki svoje delo opravijo izjemno kakovostno. In nič drugače ni, ko govorimo o laserskem razrezu kovine.

Najbolj pomembno je, da so sodobni laserji sposobni opravljati več postopkov hkrati, kar pomeni večjo racionalizacijo proizvodnega procesa in tudi manjše stroške proizvodnje. Zmožnost laserjev za laserski razrez pločevine je v današnjem času že velika, kljub temu pa je potrebno biti previden pri debelini material, ki jo je laser še zmožen odrezati.

laserski razrez kovine s sodobnimi laserji

Z laserskim razrezom kovine dobimo kvalitetne površine reza

V primerjavi s starejšimi metodami razreza, ko je bilo potrebno večino izdelkov ali polizdelkov po razrezu še obrusiti, se je laserski razrez kovine izkazal za učinkovitega v več pogledih. Najpomembnejši je ta, da nam zagotavlja izjemno kvalitetno površino reza, ki se lahko izvaja tudi v bolj kompleksnejših in zahtevnih oblikah.

Z laserskim razrezom pločevine dobimo izjemno gladek rez, ker pa so laserji računalniško vodeni, je tudi točnost mer izjemno velika. Nadaljnji postopek proizvodnje je s tem bistveno bolj enostaven, saj ni nobene potrebe po dodatnem brušenju izdelka ali kakšni drugi dodatni obdelavi površine.

Laserski razrez kovine je ekonomičen postopek

Laserski razrez kovine je popolnoma avtomatiziran postopek, ki bistveno prispeva k racionalizaciji proizvodnje in zmanjšanju stroškov. Sodobni laserji ne dovoljuje več kot 0,1 mm odstopanja in tako omogočajo dober izkoristek materiala, zaradi česar je količina odpadnega materiala in odpadnih kosov izjemno majhna. Potreba po dodatni delovni sili je z laserskim razrezom kovine minimalna, saj sodobni računalniško vodeni laserji v sebi združujejo več naprav hkrati.

To pa ni edina pozitivna lastnost, ki prispeva k njegovi ekonomičnosti. Z laserskim razrezom kovine se lahko zelo hitro izdela veliko serijo izdelkov oziroma polizdelkov, zato je z njim mogoče izvesti tudi večja naročila. Ne glede na to, pa je cena laserskega razreza kovine odvisna od številnih dejavnikov. V prvi vrsti so to zahteve naročnika, vrsta in kakovost kovine ter njena debelina.