23. oktobra 2018 v Razno od admin

Motivacija za hujšanje je več možnih pristopov, s katerimi se lažje doseže optimalna teža. Osnovni pristop in najboljša motivacija za hujšanje so spremembe na splošno. Telesna teža se ni povečala čez noč, ampak gre za dolgoročno povečano telesno težo. Temu primerno najboljše rezultate dajejo dolgoročne spremembe.

Pravilna prehrana je obsežna in raznolika snov, ki se je ni mogoče naučiti čez noč

Pravilna prehrana je prav tako motivacija za hujšanje. Nepravilna prehrana je pogost vzrok za povečano telesno težo. Pogojuje jo več dejavnikov, od količinsko in kakovostno neprimerne hrane do nepravilnega uživanja v časovnem smislu. Energijske potrebe so dnevno različne, največ jih je v čas intenzivnih umskih ali fizičnih naporov. Zato mora biti fizičnim ali umskim naporom primerna prehrana. Z neprimerno prehrano se zgodi več napak.

Telo nima dovolj energije, dodatno jo troši za presnovo nepravilne prehrane. Zato je lahko motivacija za hujšanje vzpostavitev reda v prehrani. Dobra motivacija za hujšanje je prav tako učenje zakonitosti o prehrani.

Motivacija za hujšanje

Omenjena fizična in umski napor imata različne zahteve. Prehrana za fizične napore ni nujno koristna umskim naporom. Dodatno je dobro poznati učinke določene hrane. Nekatera hrana nam nudi za fizični ali umski napor dovolj učinkov, vendar so lahko kratkotrajni. To je lahko sila neprijetno, saj se človek ob pomanjkanju energije lahko znajde v hudih škripcih. Predvsem mora biti motivacija za hujšanje usmerjena čim bolj v prihodnost. Ne glede na izbran motivator. Človeško telo se postopoma navadi na novo stvarnost, v časovnih obdobjih pa so pogosto zaznana nihanja.

Zato kratkoročno nedoseženi cilji še niso nujno znak za alarm ali radikalnejše ukrepe. Včasih je potrebno preprosto nadaljevati v začeti aktivnosti ter čez čas ponoviti merjenje rezultatov. Pogosto se na drugi strani zgodi, da se v določenem trenutku idealna ali ciljna telesna teža preprosto zgodi. Izbrana dobra motivacija za hujšanje je najboljši pristop za uravnavanje telesne teže. Več o zdravem hujašanju si preberi tukaj.