16. junija 2020 v Razno od admin

Nadstrešek pred vhodom v hišo nikakor ni le praktičen dodatek našemu domovanju, saj močno vpliva tudi na njegov videz ter mu lahko doda prav posebno estetsko noto. Njegova izbira je sicer odvisna od individualnega okusa, vendar pa se je v vsakem primeru potrebno zavedati, da bo nadstrešek nosil vlogo reprezentativnega dela hiše, ki ga bodo mimoidoči in obiskovalci opazili najprej in tako o nas ustvarjal določen vtis. Pred izbiro je torej priporočljivo malce premisliti, hkrati pa tudi upoštevati različne faktorje, zaradi katerih nadstrešek sploh potrebujete.

Nadstrešek za vhodna vrata preprečuje predčasno propadanje zunanjega inventarja in opreme, omogoča prodor toplote in svetlobe, hkrati pa zaščiti vhod v vaš dom pred neželenimi dejavniki kot so umazanija iz okolice, ptičji iztrebki, UV žarki itd. Jeseni ga varuje pred odpadlim listjem, pozimi pred snegom in poledenitvijo, spomladi pred različnimi alergeni, kot so pelodi trav in cvetni prah, poleti pa pred točo in vremenskimi ujmami.

Nadstrešek nad vhodnimi vrati predstavlja funkcionalen in uporaben prostor, kjer lahko postojite med tem, ko na primer odklepate vrata, brez da bi vas zmočil dež. Si predstavljate tisto situacijo, ko nasmejani stopite iz hiše, potem pa vas, še preden sploh uspete odpreti dežnik premoči do kože? Z vhodnim nadstreškom se boste temu gotovo ognili, v isti sapi pa zavarovali tudi pred nevšečnostmi in celo morebitnimi poškodbami, ki bi bile lahko posledica spolzkih, zaledenelih in zasneženih površin ob vašem vhodu.

Nadstrešek za vhodna vrata

Vgradnja tovrstnih nadstreškov je relativno preprosta, saj večinoma zahtevajo le pritrditev na strensko površino nad vrati. Izbirate lahko med delno ali v celoti zaprtimi, ki zagotavljajo odlično zaščito pred vetrom, na voljo pa so tudi različni stili, in različni materiali za njihovo izdelavo. Najbolj iskani so leseni, stekleni, aluminijasti ali takšni iz nerjavečega jekla. Ena najprimernejših in najboljših za različne vrste nadstreškov je kombinacija polikarbonatne kritina s kovinskim ogrodjem, ki ima praviloma dolgo življenjsko dobo, je odporna proti mehanskih udarcem in nudi UV-zaščito. Dokazano je, da vhodni nadstreški iz omenjenega materiala zdržijo celo močno točo, ki je v sodobnem času vsepogostejša.

Zakaj je polikarbonatna kritina najboljša izbira?

Polikarbonatne ali Lexan plošče postajajo vedno popularnejši material ter idealno kritino, tako za pokrite terase, kakor tudi nadstreške različnih vrst. Predstavljajo odlično alternativo klasični zasteklitvi, saj gre za material, precej vzdržljivejši in odpornejši na mehanske obremenitve, brez da bi se pri tem poškodoval.

Veliko prednost predstavlja tudi njen videz, saj gre za izjemno elegantno in okusno kritino, s katero lahko dosežemo številne dekorativne učinke (npr. uporaba valovite polikarbonatne plošče). Ena njenih najuporabnejših lastnosti je gotovo odlična prepustnost sončne svetlobe, ki se sicer z izbiro večslojnih plošč nekoliko zmanjša, vendar pa tako pridobimo na toplotni izolaciji. Podobno velja za izbiro barvne različice namesto prozorne, ki pogosto služi za pridobitev nekaj zasebnosti. Poleg omenjenega se ponaša tudi z odlično odpornostjo na ekstremne vremenske pogoje in UV-žarke (zaradi česar ni nevarnosti za rumenenje plošče, kar bi zmanjšalo prehodnost svetlobe), je izjemno lahka in praktično neuničjiva, enostavna za montažo saj jo je bistveno lažje dvigniti do želene višine, ognjevarna, odporna na temperaturna nihanja (material se brez težav uporablja znotraj širokega temperaturnega razpona, vse do temperature -100 stopinj Celzija pa do +135 stopinj Celzija), prilagodljiva (med obdelavo materiala ne prihaja do pokanja ali drobljenja) in zato vsestransko uporabna.

Izkaže se zlasti v primerih, ko zaradi določenih razlogov popolno zapiranje prostora ni najprimernejša rešitev. Njena življenjska doba je zagotovljeno dolga, pri čemer tudi po daljšem času ne bo spremenila prvotnega videza, pred vsem pa vas bo razveselilo dejstvo, da po njeni namestitvi vzdrževanje ne bo potrebno.