11. novembra 2017 v Razno od admin

Ste ravno ustanovili podjetje, pa se zgubljate v vsej administraciji, še največ sivih las pa vam povzroča ravno obračun DDV? Povsem razumljivo, saj je sistem za obračun DDV zelo zapleten, tudi enostavne obrazložitve so težke, ampak ko ga razumete, pa boste ugotovili, da ni tako zapleten. V prvi vrsti se morate zavedati, da se obračun DDV naredi pri čisto vsaki izdaji računa, če ste seveda davčni zavezanec, potem pa se še na koncu obdobja, ki ste ga določili skupaj z računovodjo, naredi predložitev obračuna DDV.

Obdobja računanja

To obdobje je lahko  mesečno, četrtletno, polletno ali letno, veliko pa je odvisno to od tega, ali kaj poslujete s tujino in na kakšen način se obračun DDV dela. Res opcij država ponuja le nekaj, za podjetnika na začetku poslovne poti pa je enostavno preveč stvari, ki bi jih moral poznati, zato je najbolje, da imate že ob odprtju podjetja določenega računovodjo.

9,5 % davčna stopnja

 Obdobna predložitev obračuna DDV zahteva kar nekaj časa in znanja za izdelavo

Ko se obračun DDV predloži po določenem obdobju, se bodisi prejme nazaj preveč plačan davek na dodano vrednost ali pa država naloži, da se v roku 30 dni poravna davek, ki ga je bilo več obračunanega kot plačanega. Ali boste morali plačati ali pa ga boste dobili nazaj, je v večini primerov odvisno od tega, v kakšni dejavnosti poslujete, saj obstajajo dejavnosti, ki so oproščene plačila davka na dodano vrednost, vsekakor pa v primeru, da morate plačati davek, to pomeni, da ste ustvarili več prihodkov kot pa stroškov in jasno je to pozitivno.

Ob nakupu zahtevajte račun in preverite davčno stopnjo.

DDV po polačani realizaciji

Seveda pa je ta obračun DDV mnogo težji kot pa tisti, ki se ga obračuna na vsakem računu, saj zahteva mnogo več pregledovanj, še posebej pa je težaven v primeru, da je podjetje zavezanec za obračun DDV po plačani realizaciji. To pomeni, da je treba upoštevati izdane in prejete račune iz obdobnega meseca, hkrati pa jih upoštevati le v primeru, da so bila plačila izvršena.

Kakor koli že obrnemo, je veliko bolje v primeru majhnega podjetja, da ima najeto računovodstvo, da mu naredi obračun DDV in morda tudi kaj svetuje.