27. junija 2019 v Razno od admin

Davnega leta 1684 so se v slavnem veličastnem Versaillesu položili veliki kvadrati iz lesa, ki so nadomestili marmor. Slednji je bil jasen pokazatelj nečistoč, hkrati je drseč. Lesne kvadrataste ploščice so se izkazale kot boljša možnost. To je začetek obrti z imenom parketarstvo. Po nekaterih podatkih pa se je parket že v poznih dvajsetih letih sedemnajstega stoletja (i)znašel v Angliji. Zgodovina parketarstva je pestra, gotovo pa je, da se je uveljavilo v 17. stoletju. Njegov ugled je zacementiral nečimrni sončni kralj Ludvik XIV. Ta je začel trend, ki ga je za njim sprejela celotna Evropa. Absolutni vladar je namreč bil znan po tem, da je predpisoval urejenost, obleko, vedenje in tako dalje.

Parketarstvo se je začelo na teh hodnikih

Parketarstvo je v domove vneslo eleganco

Pod z lesno oblogo je postal poosebljenje elegantnosti, krasil pa je palače, dvorce ter vile. To je bila odlična alternativa prej uveljavljenemu marmorju, saj ga je bilo mogoče veliko lažje vzdrževati. A vzdrževanje je seveda bilo potrebno. Pod parketarstvo spada poleg polaganja še vzdrževanje. Slednje zajema brušenje in lakiranje. Oboje je nujno potrebno, da bo njegova življenjska doba dolga in da ostane lep ter nepoškodovan. Poškodovan parket parketarstvo lahko obnoviti. Obstajajo različne vrste, na primer tak, ki je klasični, sestavljen iz več slojev, mozaičen, lam in še več. Edino mejo predstavlja domišljija.

Parketarstvo je premagala preproga

Parketarstvo oz. njegov razvoj pa se je v zgodovini začasno ustavil. Takšno obdobje je nastopilo po nekaj stoletjih priljubljenosti od prvotnega pojava v Franciji. Z razvojem tekstilne industrije je parketarstvo doživelo zadnje izdihljaje. V tridesetih letih dvajsetega stoletja je bila preproga tista, ki je krasila večino domov. Bila je cenejša, ni zahtevala dražjega vzdrževanja, noge so hodile po mehkem in toplem. Slaba stran tega je, da so mehke tekstilne podloge pokrivale prelepa tla, ki so lahko ponos vsakega, ki se ukvarja s parketarstvom. Plošče iz naravnega materiala so že same po sebi čudovit okras.