26. junija 2018 v Razno od admin

Polar je blagovna znamka, njen najbolj znan proizvod je merilec utripa. Kar ni presenečenje, saj je bil to prvi Polar artikel. Nastal je v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, v želji imeti prenosni merilec srčnega utripa.

Izmerimo srčni utrip

Srčni utrip je osnova nadzora vsake športne aktivnosti. Merilci Polar so sposobni zaznati sunek, ki se prenese po stenah večjih srčnih obvodnic. Ta se zgodi, ko kri brizgne iz levega prekata srca v aorto. Posledično se telo in organi lahko napajajo s krvjo, ki je nujno potrebna za številne funkcije. Človeško telo deluje najbolje v točno določenem območju srčnega utripa. Z merilci Polar ga lahko nadzorujemo aktivno in konstantno.

merilec srčnega utripa in porabe kalorij

Merilec srčnega utripa

Merjenje napredka

Nadzor je pomemben predvsem za napredek športnih aktivnosti. Če merilci Polar kažejo utrip srca pod določeno mejo, smo šli praktično na sprehod. Obratno lahko merilci Polar z prikazom srčnega utripa nad določeno mejo govorijo o tem, da napredujemo. Osnova za dobro delovanje merilca Polar je merjenje srčnega utripa. Izmerijo ga lahko laboratoriji ali rekreativec sam. Začne se z merjenjem srčnega utripa v mirovanju, sledi pa še težji ali lažji del nadaljevanja.

Merjenje srčnega utripa

Pri lažjem se uporablja matematičen način, težje pa zahteva tek na osemsto metrov ob intenzivnosti osemdeset do devetdeset odstotkov maksimalnega srčnega utripa. Slednjega določimo z matematičnega načina. Sledi drugi tek na osemsto metrov, kjer se prva polovica odteče tako, da se na štiristo metrov doseže petindevetdeset odstotni srčni utrip, v zadnji polovici pa se teče kolikor se more. Koristi tudi test v hrib in kilometrski test. Ob pridobljenih rezultatih testa ima rekreativec merilno napravo umerjeno. Za doseganje napredka je potrebna intenzivnost aktivnosti med petdeset in šestdeset procenti maksimalnega srčnega utripa. Pri nižji intenzivnosti smo šli praktično na sprehod oz. bomo kvečjemu poskrbeli za nekoliko bolj prekrvavljeno in razgibano telo. Večja intenzivnost izmerjena z merilci Polar pa prinaša poleg napredka tudi razširjeno znanje o delovanju telesa med treningi in nastopi.