5. septembra 2019 v Razno od admin

Vam je že kdaj zakuhal avto? Nekoč se je to zelo pogosto dogajalo in na nekaterih klancih si lahko skoraj vedno videl kakšno vozilo z odprtim pokrovom motorja, ki se je hladilo. To je bil sploh poleti in pri daljših vožnjah zelo pogost pojav. Danes je na srečo razvoj avtomobilov toliko napredoval, da do česa takšnega pride veliko manjkrat, vendar pa se še vedno kdaj zgodi, da avto zakuha. Za to, da do tega ne pride, poskrbi hladilni sistem, katerega pomemben sestavni del je tudi hladilnik za avto.

Hlajenje motorja in drugih avto delov

Hladilnik za avto skrbi za ohlajanje motorja. Ta se namreč med vožnjo močno segreva, zato ga je treba sproti ohlajati. S tem namenom vanj nalijemo hladilno tekočino, ki sproti ohlaja motor in skrbi za to, da se ta ne pregreje in avto ne zakuha. V kolikor hladilnik za avto ne deluje ustrezno, se motor namreč hitro lahko preveč segreje, zaradi česar pride do težav. Kot že rečeno, se te največkrat pokažejo poleti, ko je zunaj že tako ali tako vroče, ali pa pri velikih obremenitvah avtomobila, recimo pri daljši vožnji ali vožnji v klanec. Do tega, da avto zakuha, sicer lahko pride tudi zaradi pomanjkanja hladilne tekočine, zato je pomembno, da pred daljšimi vožnjami preverimo, ali jo je morda treba doliti.

Med vožnjo pa se poleg motorja seveda segrevajo tudi drugi deli avtomobila, zato je treba hladiti tudi te oziroma skrbeti za to, da je njihova temperatura ustrezna. Zato ima vsak avto več hladilnikov oziroma hladilnih sistemov, ki skrbijo za hlajenje vode, motornega olja, polnilnega zraka, gretja in še česa. Nekateri sistemi so pomembni za samo pravilno delovanje avtomobila, drugi pa zato, da se v avtu bolj udobno vozimo, saj z njimi skrbimo za uravnavanje temperature v kabini.

Potrebujete nov hladilnik za avto?

V primeru, da vam je avto zakuhal, bo najbrž treba kupiti nov hladilnik za avto. Največkrat se zgodi, da ta začne puščati, zaradi česar z njega začne iztekati hladilna tekočina, ki tako ne opravlja več svoje naloge. Zaradi tega je treba hladilno tekočino nenehno dodajati, a to le začasno reši težavo. Če jo hočemo trajno rešiti, pa bo treba kupiti nov hladilnik za avto in tako poskrbeti, da bo naš avto spet ustrezno deloval in da se bomo tudi poleti ali v najhujši vročini vozili čim bolj brez skrbi!