4. oktobra 2018 v Razno od admin

Povišan holesterol je pogosta tema pogovorov ter tudi pogosto pokazatelj znanja in neznanja o holesterolu. Za mnoge je povišan holesterol z drugo besedo povišana telesna teža. Vendar mnogi primeri iz prakse to trditev postavljajo na laž. V teh primerih povišan holesterol pesti ljudi z optimalno telesno težo ter gibalno aktivne ljudi. Na drugi strani povišan holesterol ne pesti nekatere osebe, ki imajo prekomerno telesno težo in so gibalno manj aktivne.

Srčno žilne bolezni so najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih oseb

Bolezni srca in ožilja so koronarna bolezen srca, kronična ledvična bolezen, povišan krvni tlak in druge bolezni. Na bolezni srca in ožilja povišan holesterol vpliva preko zmanjšanega pretoka krvi, na žilnih stenah lahko povzroči veliko škode. Povišan holesterol pa nastane iz različnih razlogov, nevaren je zaradi kopičenja holesterola ob stenah arterij. Znano je, da povišan holesterol pesti dve tretjini odraslih Slovencev. Srčno žilne bolezni so najpogostejši vzrok smrti, zaradi srčno žilnih bolezni umre vsak tretji Slovenec ali Slovenka. V mnogi primerih govorimo tudi o prezgodnji smrti.

Zdrava prehrana

Hkrati pa govorimo tudi o boleznih in vzrokih, katere bi bilo mogoče v mnogih primerih preprečiti. Kdor ni prepričan v vrednosti holesterola, mora povišan holesterol izmeriti. Preko izmerjenega holesterola sledi nadaljnje ukrepanje. To velja storiti vsem, ki želijo imeti mirno vest.

Pri tem ni pomembno ali se bolj ali manj zdravo prehranjujemo, se bolj ali manj aktivno in intenzivno gibamo in podobno. Toliko bolj pomembno je povišan holesterol in vse negativne posledice predstaviti predvsem mlajšim generacijam. Mlajše generacije večinoma še niso naredile škodo žilnim stenam, zato je pomembno nadaljevati z zdravo prehrano.

Pri srednji in starejši generaciji gre predvsem za blaženje in odpravljanje nastalih posledic. Zelo pomembno je imeti pravo sliko o holesterolu v primerih, ko se odločimo za šport ali rekreacijo v poznejšem obdobju ali želimo, da intenzivna vadba odpraviti povišan holesterol. Za več o holesterolu preberi vodič na spletni strani Vzajemne.