19. februarja 2016 v Razno od admin

SLS print oz. selektivno lasersko sintiranje je način, ki se uporablja v 3D tiskanju. SLS je dokaj nov način, ki pa je najboljši predvsem za hitro izdelavo prototipov izdelkov, ki so potrebni za testiranje trga ali pa za testiranje samega končnega izdelka. Prednost tega načina tiska je, da so lahko nočni izdelki kar kovinski.

Način, kako deluje je zelo podoben sistemu DMLS (direct metal laser sintering). Ti dve tehniki sta si načeloma enaki a se razlikujeta po tehničnih detajlih. Primerjamo ga lahko tudi s SLM tehniko (Selective laser melting), kjer za razliko od tega laser topi kovinski material okoli končnega izdelka.

3D tiskanje z načinom SLS deluje tako, da je laser pri vsaki plasti usmerjen v točno določeno površino na plasti in skrbi za to, da ko valjček oz tiskalnik nanese novo plast kovinskega prahu, laser le-tega združi skupaj v vezano kovino za končni izdelek.

Tehnika za strjevanje ponavadi uporablja zelo močne laserje (naprimer laser na osnovi karbonskega dioksida), ki so sposobni material strditi. Za razliko od drugih načinov 3D tiskanja lahko z SLS print tehniko izdelujemo najširši spekter različnih produktov z najrazličnejšimi materiali. Najbolj pogost material, ki se uporablja pri SLS tehniki je sicer kovina a se med drugim ta tehnika lahko uporablja tudi za printanje materialov. Naprimer polimeri (najljon, polistiren), mešanice zlitin, kompoziti in zeleni pesek. Najbolj uporabljeni kovini pri SLS printu sta jeklo in titan.

Največji porast je SLS tehnika dosegla z izdelovanjem prototipov po vseh različnih sektorjih, medtem ko se danes vedno bolj uporablja tudi v proizvodnji omejenih serij produktov.  Počasi pa to tehniko začenjajo uporabljati tudi za umetniške izdelke, naprimer kipce iz kovine.

norge-sls-3d-printer-ice9-ice1-8