12. novembra 2018 v Razno od admin

Smučarske rokavice so pomemben del smučarske opreme. Ščitijo nas pred zimskimi temperaturami in neugodnimi vremenskimi razmerami. Dober par rokavic je ključnega pomena, da bodo vaše roke ostale na toplem in suhem. Poleg tega morajo biti smučarske rokavice tudi trpežne in nas učinkovito ščititi pred snegom, ledom in dežjem.

Na splošno smučarske rokavice razdelimo po obliki, materialu in toploti

Toploto določajo vrsta materiala, ki se nahaja na zunanji strani rokavic, vrsta in količina toplotno-izolativnega materiala ter seveda dihalna membrana. Ponavadi so toplejše mittens rokavice, to so rokavice z 1 prstom. V teh rokavicah so vsi prsti skupaj, tako je omogočena večja izolativnost. Njihova pomanjkljivost se skriva v tem, da so razmeroma okorne. Vendar se na tržišču najdejo tudi hibridne smučarske rokavice, ki so nekakšna vmesna stopnja med rokavico s petimi prsti in rokavico z enim prstom. Pri teh rokavicah so trije prsti skupaj, palec in kazalec pa lahko posamezno premikamo. Omenimo naj še to, da imajo nekatere smučarske rokavice tudi ozke žebke, v katere lahko vstavite grelnike za rokavice.

Tudi vodoodpornost in zračnost sta zelo pomembni lastnosti rokavic. V primeru, da smučarske rokavice postanejo mokre, bodo mokre tudi vaše roke, tega pa si prav gotovo ne želi nihče. Rokavica mora biti zato vodoodporna, to pomeni, da ima membrano nameščeno med zunanjo plastjo ter izolativnim materialom. Takšna rokavica preprečuje vstop vlagi, še vedno pa koži omogoča, da dobro diha. Priporočamo rokavice z GORE-TEX® membrano.

Ne pozabite tudi na ustrezno velikost rokavic!

Rokavica mora biti udobna, na koncu prstov pa naj ima dovolj prostora. Smučarske rokavice se morajo pravilno prilegati, saj bodo le tako zagotavljale okretnost, udobje in dovolj toplote. Pokrit mora biti tudi vaš zapestni del.

Na koncu naj napišemo še to, da morate za smučarske rokavice ustrezno in dobro skrbeti. Posebej bodite previdni pri nošenju smuči, saj lahko pri tem rokavice preščipnete ter jih tako poškodujete. Še en koristen nasvet: rokavic nikoli ne sušite na radiatorju, ker rade puščajo barvo.