26. junija 2020 v Razno od admin

Pri nalepkah kakovost ni samoumevna. Gre namreč za nekoliko neugodne tiskovine, ki jih je treba pripraviti zelo skrbno. Ker imamo poleg tega včasih v mislih uporabo v zahtevnih razmerah, se splača najti tiskarja, ki lahko pripravi zelo kvalitetne nalepke. Pri tem se srečamo z različnimi izzivi, na katere se je smiselno že pravočasno pripraviti.

Tiskanje nalepk se običajno izvaja v večjih nakladah, kar je že samo po sebi lahko problem. Pri iskanju tiskarja moramo najti takšnega, ki ima dovolj izkušenj z večjimi projekti, po možnosti prav z izdelavo nalepk. Gre namreč za specifično nalogo, ki se nekoliko razlikuje od priprave večine drugih tiskovin. Čeprav se tiskanje nalepk izvaja v večjih nakladah, so same nalepke običajno precej majhne, sploh pri tistih nalepkah, ki jih uporabljamo za namene promocije. Tudi iz tega izvirajo nekateri nepredvidljivi izzivi. Poskrbeti moramo za to, da so motivi na manjši površini dobro odtisnjeni in zelo razločni. To ni enostavno, sploh če tiskamo na kakšne posebne variante papirja.

Tiskanje kakovostnih nalepk

Za tiskanje nalepk seveda uporabljamo samolepilni papir, pri tem pa moramo biti pozorni na oblike in izrez nalepk. To je povsem drugačen izziv kot samo tiskanje, in možno je, da izbrani tiskar ustreznega izreza ne bo imel v ponudbi. Še posebej zahtevni so izrezi v neobičajnih oblikah in velikostih. Pri tem moramo biti pozorni tudi na to, da tiskanje nalepk pripravi ustrezne pole nalepk za enostavno uporabo. Posamezne nalepke morajo biti dovolj blizu, a vseeno dovolj ločene, da jih brez težav odlepimo ali razdelimo na manjše pole.

V praksi se pokažejo še mnoge druge odlike, ki izvirajo iz procesa izdelave nalepk. Tako recimo že tiskanje nalepk močno odloča o tem, kako uporabne in obstojne bodo nalepke na dolgi rok, sploh če jih opremimo s kakšnimi zaščitnimi sloji in jih nameravamo uporabljati na prostem ali na različnih neugodnih materialih.