31. marca 2016 v Razno od admin

Mogoče ste v zadnjem času opazili nov trend »gluten free« oziroma »brez glutena«. Mogoče ste celo pomislili: »joj, pa kaj si bodo še izmislili?!«. Da nas ne boste narobe razumeli, trend pomeni značilnost nekega pojava v daljšem časovnem obdobju, ki pa postane zanimiv z njegovim povečanjem. Najbolj opazno se je pojavil kmalu za tem, ko se je občutno povečalo število vegetarijancev, veganov in presnojedcev, kateri dajejo bistven pomen na to kaj zaužijejo. Opažamo, da se je tudi ta trend brez glutena najprej pojavil pri teh skupinah porabnikov, čeprav je pred tem obstajalo že kar nekaj porabnikov, ki so zaradi svoje bolezni celiakije ali drugih zdravstvenih problemov visoko občutljivi na gluten. Takšno dieto je bilo kakšnih 5-10 let nazaj še zelo težko vzdrževati, sedaj pa lahko že skoraj povsod najdemo brezglutenske izdelke, predvsem pa v za to specializiranih ekoloških trgovinah. Ena izmed večjih ekoloških trgovin v Sloveniji je trgovina Biotopic, ki jo najdete na spletnem naslovu  http://biotopic.si.

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v nekaterih žitih kot je pšenica, ječmen, rž, oves, pira in kamut. Kriva je za tanjšanje sluznice tankega črevesja, ki je najbolj izrazita pri njenih alergikih. Zaradi tega se vitamini in minerali ter druge hranilne snovi zelo težko absorbirajo in posledica tega je v poslabšanju imunskega sistema pa tudi v dolgotrajnih težavah s prebavo. S tem dejstvom pa vidimo, da ni ta trend le en brezvezen trend, ampak je to tudi zdrava odločitev, poleg tega pa se s takšno dieto da izgubiti tudi kakšen kilogram. Alergiki pa žal o tem ne morejo prosto odločati, saj je bolezen kronična. Ob kakšni pregrešitvi pa zanje še ne pomeni konec sveta, vendar pa vseeno vpliva na razvoj številnih kasnejših bolezni; najhitreje pa se pokaže, če pride do kakšnih zapletov. Prav je, da so tudi alergiki in drugi, ki trpijo za različnimi boleznimi lahko deležni raznolike prehran, zato so jim na trgu na voljo pirini piškoti in drugi najrazličnejši izdelki brez glutena.