6. septembra 2016 v Razno od admin

Slovenci vemo, da je Slovenija dežela tisočerih okusov, in čeprav naša kulinarika ni svetovno priznana, se nad njo počasi navdušujejo tudi tujci, ki spoznavajo tako naše jedi kot tuje, v naši posebni preobleki. Restavracij z dobro hrano je veliko, prav tako pa narašča število tistih, ki so še posebej priznane zaradi uveljavljenih kuharjev oziroma chefov, in med temi je tudi dvorec Zemono, ki privablja turiste tako zaradi svoje zgodovine in lepote okolice kot tudi zaradi dobrih jedi.

Zemono

Zemono je sicer kraj, vendar imamo ob njegovih omembi takoj v mislih dvorec, ki se nahaja poleg. Najdemo ga sredi vinogradov, na griču, v bližini Vipave, marsikdo pa ga pozna tudi pod imenom dvorec Belveder. Zgrajen je bil pred približno 350 leti, torej ne moremo reči, da ima častitljivo starost, vsekakor pa velja, da je čudovit na pogled. Dvorec je bil že ob izgraditvi namenjen zabavam in je bil pogosto uporabljen tudi kot lovski dvorec. Tako nekoč kot danes je torej služil prijetnemu počutju in užitku ob hrani in pijači.

marsikdo, ki dvorec obišče prvič, pa ni očaran zgolj nad njim, temveč predvsem nad pokrajino, ki ga obdaja. Grič, od koder se odpira Vipavska dolina, poraščajo pa ga vinogradi, je videti naravnost čaroben, in marsikateri domačin pravi, da je to najbolj romantičen kraj na svetu.

Dvorec Zemono je v preteklosti zamenjal kar nekaj najemnikov, poleg odlične gostinske ponudbe, ki pošteno prebudi brbončice, pa sev njem odvijajo tudi najrazličnejše kulturne prireditve, na primer koncerti, prav tako pa si zaradi že omenjenega romantičnega videza v njem radi prisežejo večno zvestobo zaljubljeni pari.

Kdaj pa ste vi nazadnje obiskali Zemono? Obiščite Vipavsko dolino in si privoščite nekaj dobrih okusov. Poleti si lahko privoščite uživanje v senci pod arkadami, ki so poslikane z zanimivimi freskami, v bolj hladnem delu leta pa boste gotovo našli več veselja v notranjosti, na varnem pred burjo. A kar naj piha – naj suši slasten pršut, ki vam ga bodo ponudili tudi v restavraciji v dvorcu Zemono.

gostilan-pri-lojzetu