6. maja 2014 v Sponzorji od admin

Barski stoli so nepogrešljiv kos pohištva vsakega bara ali domačega kuhinjskega pulta. Privlačni so predvsem zaradi višjega položaja sedenja, pri katerem imamo razgleda nad večjim območjem v domači kuhinji ali priljubljenem baru. Običajno imajo vsi barski stoli zaradi svoje visoke pozicije sedenja tudi naslon za noge, saj bi drugače bilo sedenje na takem stolu skrajno neudobno.

Na trgu obstaja veliko različnih vrst barskih stolov, od cenovno ugodnih osnovnih modelov, do visoko cenjenih stolov, ki pa niso več tako ugodni. Barski stoli so lahko leseni, aluminijasti, iz ratana ali bambusa. Običajno je izdelava standardizirana, v ponudbi pa dobimo tudi stole, ki so izdelani po meri z veliko detajli in nastavljivo višino za ravno pravšnje prileganje. Oblikovalci pohištva so nemalokrat razpeti med udobjem, ki ga stol zagotavlja ter želenim videzom. Ključnega pomena je pravilna oblika, ki nam zagotavlja dokaj udobno sedenje, to je v veliki meri odvisno od sedišča in oddaljenosti naslona za noge od sedeža.

Barski stoli so nam poznani iz gostiln, običajno so ob točilnem pultu. Pojavljajo pa se tudi v biljard barih in v zadnjem času tudi v domačih hišah kot dodatna sedišča ob visokem kuhinjskem pultu. V gostilnah jih imajo v veliki meri pritrjene na tla, kar preprečuje krajo in, ker bi zaradi svoje majhne teže lahko bili uporabljeni kot orožje ob morebitnem prepiru. Nedvomno pravi barski stoli popestrijo prostor v domači hiši ali gostinskem prostoru. Njihova uporaba se iz leta v leto povečuje, saj zavzamejo malo prostora, sedenje na njih pa je drugačno kot na običajnih stolih.