28. oktobra 2012 v Sponzorji od admin

Kot vemo, je danes les najstarejši energetski vir na svetu, ohranil pa se je zaradi svojih številnih prednosti kot kurilno sredstvo. V Sloveniji so bukova drva tradicionalna oblika lesnega kuriva, pridobivamo jih neposredno iz bukovega lesa. Bukev ima visoko gostoto lesa, kar pomeni, da izgoreva počasneje in ima višjo kurilno vrednost kot ostale drevesne vrste. Cena bukovih drv je zato v primerjavi z drugimi energetskimi viri ugodnejša in okolju bolj prijazna. Les je v Sloveniji tako rečeno domač vir energije, saj več kot 57% Slovenije pokrivajo gozdovi. Ponudbo lesnih goriv si lahko ogledate na spletni strani pogrej.si.

Cena bukovih drv je odvisna od kvalitete lesa, vlažnosti in ohranjenosti lesa. V Sloveniji je ogromno podjetij, ki se ukvarjajo z prodajanjem lesa, pa tudi veliko posameznikov. Cena bukovih drv pa je pri vsakem izmed njih drugačna. Marsikomu se seveda drva zdijo staromoden način kurjenja, a so kljub temu še vedno med najučinkovitejšimi in tudi cenovno ugodnimi sredstvi za ogrevanje našega doma ali za druge potrebe.

Cena peletov

Peleti so produkt odpadnega suhega lesa, ki nastane pri obdelavi drugih lesenih izdelkov. So izjemno energetsko učinkoviti, saj sta dva kilograma peletov po učinkovitosti primerljiva z enim litrom kurilnega olja, ta primerjava pa se najbolj odraža v ceni. Cena peletov je odvisna od ponudnika. Cena peletov se gleda glede na 1 tono peletov. Na primer ena tona peletov je 204 eure. V letu 2011 je bila cena peletov nekje med 190-220 evrov za tono. Cene peletov se čez sezono večkrat spreminja, najnižja pa je ponavadi poleti. Trenutna cena peletov se giblje nekje med 200-240 eur na tono.