21. aprila 2013 v Sponzorji od admin

Flavta je glasbeni inštrument iz družine pihal. Od saksofona, klarineta in večine ostalih pihal se razlikuje po obliki pihalne odprtine, saj običajno nima ustnika v tradicionalni obliki, flavtist pa proizvaja zvok s pihanjem zraka v ozko odprtino na glavi glasbila, kar povzroči zračne vibracije v notranjosti inštrumenta.

Poleg glasu so flavte najstarejši znan glasbeni inštrument. Najstarejša flavta je bila sicer najdena prav na ozemlju Slovenije, na arheološkem parku Divje Babe, v okolici Cerknega, predvidoma pa je stara okrog 45.000 let. Zanimivo je tudi dejstvo, da kljub izredni starosti glasbila, odprtine, ki služijo izbiri tona, ustrezajo glasbeni lestvici, ki je v uporabi še danes. Najdba te in ostalih flavt, nastalih skozi naslednja tisočletja, kaže na izrednjo razširjenost glasbene kulture v obdobju naseljevanja ljudstev na območju Evrope.

Danes poznamo več različnih oblik flavt. Najpogostejši različici sta prečna in
kljunasta flavta
.Na kljunasto flavto lahko zelo pogosto naletimo po celem svetu, saj je zaradi preprostega igranja priljubljena med glasbenimi entuziasti vseh starosti. Po drugi strani je v profesionalnem glasbenem svetu praktično ne zasledimo, saj je kvaliteta in barva zvoka napram prečni flavti mnogo slabša. Poznamo tudi altovsko flavto, basovsko flavto, piccolo (manjša različica flavte, ki zato proizvaja precej višji ton) in druge.