30. marca 2012 v Sponzorji od admin

Marsikdo je večkrat v dilemi, če naj se odloči na nakup prenosnika ali običajnega računalnika. Ti dve vrsti računalnikov sicer nista edini, a sta skupaj daleč najbolj prisotni pri vseh uporabnikih tovrstne tehnologije. Obstajajo številni možni odgovori na to vprašanje, če so boljši prenosniki ali običajni računalniki, a pravi odgovor je odvisen predvsem od vaših potreb in želja.

Prenosniki so večinoma namenjeni terenskemu delu in to je tudi eden izmed razlogov, da praviloma vsebujejo precej slabše grafične lastnosti, kot jih lahko pričakujemo pri običajnem oz. stacionarnem računalniku. Prav zaradi tega prenosniki niso namenjeni tistim, ki uporabljajo računalnik predvsem za igranje iger in želijo imeti dovolj zmogljiv sistem za igranje najnovejših iger.

Baterije so tisti del, ki jih imajo vsi prenosniki. So precej drag del prenosnika, ki pa se tudi hitro pokvari. Ustrezno hranjenje in uporaba baterije lahko precej podaljša njeno življenjsko dobo. Prenosniki brez baterije so najslabša možnost, saj smo v tem primeru prikrajšani za najboljšo lastnost prenosnika, hkrati pa ne moremo uživati ugodja, ki bi nam ga prožili stacionarni računalniki.

Apple prenosnik je prav poseben kakovostni razred med prenosniki. Bolj kot sama kvaliteta, ki jo premore Apple prenosnik, je pomemben prestiž, ki ga ima lastnik tega prenosnika. Kljub temu je Apple prenosnik bolj izpostavljen tatovom, najde pa se tudi kdo, ki vam bo takšen prenosnik javno zavidal.

Prenosnik Toshiba je še eden izmed tistih prenosnikov, ki vsaj po kvaliteti spadajo v sam vrh ponudnikov. Skladno s kvaliteto lahko pričakujemo, da bo prenosnik Toshiba tudi cenovno precej dražji od drugih manj znanih blagovnih znamk. Prenosnik Toshiba kljub kvaliteti nima tako močnega prestižnega pomena kot Appleov izdelek, a tisti, ki se na prenosnike bolje spoznajo, bodo znali ceniti tudi izdelke te blagovne znamke.

Prenosnik HP je blagovna znamka, ki se rahlo razlikuje od zgoraj naštetih. Čeprav je prenosnik HP zelo znan, vsaj po kvaliteti ne slovi tako zelo kot zgoraj našteta proizvajalca. Prenosnik HP ima namreč velik razpon ponudbe računalnikov, tako da lahko izberete takšnega, ki je med cenejšimi ali takšnega, ki bo po ceni popolnoma primerljiv s kakšnim dražjim modelom Toshibe.

Vsekakor je blagovna znamka le ena izmed stvari, ki pri hitrosti in delovanju prenosnika niti nima bistvenega pomena ali vpliva. Precej pomembnejše od imena blagovne znamke je to, katere komponente bo prenosnik vseboval. Več delovnega spomina, večji prostor na disku, boljša grafika, večji zaslon in podobne stvari so tiste, ki bodo iz kvalitetne blagovne znamke naredile tudi kvaliteten model, ki bo izstopal po hitrosti in zanesljivosti.