22. marca 2015 v Sponzorji od admin

Ste tudi vi že zasledili, da so javne dražbe v 2. in 3. krogu veliko cenejše kot v prvem poskusu? Koliko bi se cena znižala, če bi počakali do 5. kroga? Preden se predate čakanju na dražbo, ki se ne bo nikoli zgodila, si preberite, zakaj do 6. kroga (skoraj) nikoli ne pride.

Javna dražba je prvotno namenjena poplačilu dolgov

Zato se prodajajo hiše, poslovni prostori, vozila itd. Z izkupičkom na dražbi se poplačajo upnikom vsi dolgovi. Ker je interes tak, da se nepremičnina čim prej proda, je cena nižja že v osnovi, saj tako tudi pritegne večje število potencialnih kupcev. Z vsakim neuspelim poskusom prodaje, pada tudi cena a s ceno pada tudi znesek, ki bo na koncu poplačan upniku, ki je v tem primeru tudi dolžen poskrbeti za stroške, ki nastanejo skupaj z javno dražbo. Če bi hiše dražil v nedogled, ker ne bi bile prodane, bi na koncu z javno dražbo nastalo več stroškov kot dejanskega „profita“ in bi upnik s tem imel še dodatne dolgove. Se to splača?

Presenečeni bi bili, koliko javnih dražb ne uspe, ker ni dovolj interesentov. Včasih so krive lokacije a včasih preprosto ni zanimanja, spet drugič se nepremičnine prodajo že v prvem krogu. Odvisno od tega, kako je „vroča roba“.

Čakati na n-to javno dražbo, ni smiselna strategija. Če nekje vidite priložnost, jo zgrabite, nikoli namreč ne veste, kdaj bodo vaši konkurentje – drugi kupci pripravljeni plačati več. Poizvedovanje za dražbami v 2. in 3. krogu je čisto varna in uspešna strategija, vse drugo pa je že riskantno. Imejte v mislih, da boste v vsakem primeru na boljšem, saj bo nepremičnina, kupljena na javni dražbi veliko bolj ugodna kot taka, ki bi jo dobili preko nepremičninske agencije, da o vozilih in ostalih predmetih sploh ne začnemo!