1. aprila 2013 v Sponzorji od admin

Okoli nas je veliko število odtokov in velika je verjetnost, da se kateri zamaši. Če želimo, da se nam odtoki ne zamašijo in so vedno prehodni, moramo paziti na redno čiščenje odtokov.

Kdo je glavni krivec za zamašene odtoke?

Velikokrat spustimo v kanalizacijske cevi tujek, predmet ki ne sodi v kanalizacijske cevi. Veliko ljudi je neobzirnih in pušča v cevi plenice, vložke, plastenke, žlice,… To ni edini krivec, da se odtoki zamašijo. Včasih se zmanjša pretočnost v cevi zaradi zastajanja gostih fekalij. Marsikje so neustrezno izvedeni odtoki ali pa so cevi že dotrajane in je zato potrebno odmaševanje odtokov. Ko se odtok zamaši, moramo vedeti kaj je potrebno narediti, da ne bo nastala še večja škoda. Ne smemo več odpirati vodo, ali pa izlivati vodo v odtoke. Velikokrat je potrebno mehansko čiščenje odtokov. Preveriti in ugotoviti je potrebno, kje je odtok zamašen, kar je pa velikokrat težko ugotovljivo in moramo poklicati ustrezno službo, ki se ukvarja s čiščenje odtokov in tudi z odmaševanje odtokov. Če se pa cevi uničijo in počijo, je potrebno cevi zamenjati. To je veliko bolj zahtevno in dolgotrajno delo.
Če ne želimo priti do take neprijetne situacije, je veliko bolj priporočljivo, da preprečimo zamašitev odtokov. Vedno moramo paziti kaj odlivati v odtoke, nobenih barv, lakov, lepil,… zelo moramo paziti na čistila s katerimi izvajamo čiščenje odtokov. Kemikalije ne smejo biti premočne, ker lahko poškudujejo cevi in z leti pričnejo cevi puščati. Cevi, ki so pod zemljo, je zelo zahtevno menjati. Pomembno je, da čistila ne povzročajo usedlin na ceveh. Usedline, ki se zbirajo povzročijo zmanjšan pretok skozi cevi.
Velikokrat se nam doma zamaši sifon in lahko ga tudi sami očistimo. Večinoma so dostopni, potrebno je paziti samo na tesnilo. Zamaši se nam tudi školjka. Odmaševanje odtokov je enostavno, ni potrebno demontirati školke. Velikokrat se lahko potegne tujek brez demontaže. Včasih se je potrebno samo malo potruditi pa gre.