28. decembra 2011 v Sponzorji od admin

Tako kot kemikalije, imajo tudi nekatere kovine in kovinski izdelki negativen vpliv tako na človeka, kot tudi na okolje.

Seveda gre v tem primeru bolj za izjemo, kot pravilo. Vse kovine in kovinski izdelki pač niso škodljivi. Med kovine namreč uvrščamo tudi zlato, srebro, platino, iz katerih pa vemo, da se izdeluje nakit. Kovine in kovinske izdelke zaznamujejo nekatere fizikalne lastnosti, kot so značilen lesk, sijaj, večja gostota, so kovne in raztegljive, trdne, dobri prevodniki toplote in elektrike. Kovine so v sodobnem svetu množično prisotne, vendar se ljudje tega morda niti ne zavedamo. Kaj železnega bi se zagotovo našlo v vsakem domu, kajne? Tudi železo je kovina. Koliko vas je vedelo, da zlato, srebro in platino uvrščamo med kovine? Omenjene natančneje uvrščamo v kategorijo žlahtnih kovin. Že samo ime pove, da gre za neko kakovost, nekaj višjega cenovnega razreda. V preteklosti sta izstopala predvsem zlato in srebro, danes pa se v kovinski industriji vse bolj uveljavlja in tudi množično prodaja nakit iz platine. Skratka kar nekaj kovin nas »spremlja« vsakodnevno, a se tega morda niti ne zavedamo. Vendar to ni nič zaskrbljujočega. Bolj se je potrebno izogibati škodljivim in strupenim kovinam, katere poimenujemo tudi kot težke kovine. Med slednje sodi baker, svinec, cink, kositer,…

Kovine in kovinski izdelki, kateri so množičn razširjeni na trgu in prosto dostopni vsakemu posamezniku, zagotovo niso močno škodljivi. Tiste težke kovine, katerim se je priporočeno izogibati, zagotovo ne boste našli kar tako v vsaki trgovini, zato kar brez skrbi!