14. maja 2015 v Sponzorji od admin

Veliko je priložnosti, ki zahtevajo takšno ali drugačno tehtanje. V vsakdanjem življenju se s tehtanjem srečujemo predvsem v kuhinji, pogosto pa uporabljamo tudi osebne tehtnice za merjenje telesne teže. Tehtnice opazimo tudi v trgovinah, na tržnicah in drugje, kjer imamo opravka s prodajo blaga, katerega cena je odvisna od teže. Drugih tehtnic v vsakdanjem življenju skorajda ne srečujemo, razen če je tehtanje sestavni del našega poklica. V takšnih primerih pa pridejo v poštev bolj specialne tehtnice, ki imajo nekoliko drugačne lastnosti od tistih, ki smo jih vajeni sicer. Osebne in kuhinjske tehtnice na primer niso zelo natančne – osebne navadno kažejo težo na desetinko kilograma, kuhinjske pa so natančne na gram. Laboratorijske tehtnice pa so veliko bolj natančne, saj je pri njihovi uporabi preciznost odločilna.

Laboratorijske tehtnice se uporabljajo, kot pove ime, v laboratorijih, a to nikakor ni edino mesto, kjer jih lahko zasledimo. Uporabljajo se povsod, kjer je potrebno precizno tehtanje, torej predvsem tam, kjer imamo opravka z drobnim blagom. Nepogrešljive so v farmaciji, v bolnišnicah, šolah, zlatarstvu in drugod, pri tehtanju zelišč, kemikalij, dragih kovin, različnih odmerkov, vzorcev in podobnih stvari. Precizne laboratorijske tehtnice se torej uporabljajo predvsem za tehtanje lahkih stvari, kar pa ne pomeni, da takšne tehtnice ne zmorejo tudi težjih tovorov. Navadno jih lahko obremenimo vsaj do nekaj kilogramov, seveda pa ima vsak model določeno najvišjo dovoljeno težo. Včasih je preciznost pomembna tudi pri težjih tovorih, čeprav je natančnost z višanjem teže navadno vse manj pomembna.

Glavni adut laboratorijskih tehtnic pa je seveda občutljivost na majhne razlike v teži. Takšne tehtnice lahko merijo tudi na 0,001 g natančno, na voljo pa so različni razponi. Kljub temu, da so laboratorijske tehtnice izjemno natančne in zmogljive, pa jih ne gre zamenjevati z overjenimi tehtnicami, saj laboratorijske tehtnice niso nujno overjene (čeprav nekatere seveda so). Overjenost ni povezana z zmožnostjo zaznavanja majhnih razlik v teži, saj gre le za potrditev, da je tehtnica pravilno umerjena in delujoča. Če torej potrebujemo overjeno tehtnico, moramo preveriti, da je izbrana laboratorijska tehtnica tudi overjena, ali pa moramo za overitev posebej poskrbeti in tudi plačati.