2. septembra 2014 v Sponzorji od admin

Mlečni izdelki imajo že od nekdaj veliko vrednost v prehrani. Samo spoznanje in vrednost mlečnih izdelkov se pozna pri potrošnji, saj je nekje večja, nekje manjša; vse to pa je odvisno od dejavnikov kot so stopnja razvitosti, tradicija, običaji pa tudi potrošnikov standard. Večja potrošnja mleka in mlečnih izdelkov se ujema z višjo stopnjo razvitosti dežele in tudi višjim standardom potrošnikov, kar ni slučajno. Nova odkritja na področju prehrane in ugotovitve o številnih prednostih mlečnih izdelkov in mleka v prehrani, se nedvomno hitreje uveljavljajo tam, kjer potrošnika o tem hitro in vztrajno seznanjajo in kjer tudi proizvodnja in predelava mleka hitro sledita novim zahtevam.

Pinjenec

Pinjenec ali pinjeno mleko je tekočina, ki preostani pri izdelovanju surovega masla. V njem so raztopljene vse sestavine mleka in tudi nekaj mlečne tolšče. Kalorična vrednost pinjenca je 380 kalorij, kakor pri posnetem mleku. Suhih snovi vsebuje 8.3%. Najbolj cenjeni so fosfatidi, ki so tudi v mladih rastlinskih celicah, v živcih in možganih. V pinjencu jih je 0.03% do 0.8%, najvažnejši med njimi pa je lecitin. Pinjenec je v večini sestavljen iz vode (91.7%), beljakovin (3.3%), mlečnega sladkorja (4.0%), tolšče (0.3%), rudninskih snovi (0.7%).

Več je tolšče v smetani, več lecitina ima pinjenec. Ravno zaradi teh odličnih sestavin priporočajo uživanje pinjenca predvsem duševno izčrpanim in živčno bolnim. Pinjenec dobro vpliva tudi pri ljudeh, ki ima bolezni na prebavilih, saj so beljakovine lažje prebavljive kot pa v mleku. V splošnem človeško in živalsko telo odlično izkoristi vse sestavine pinjenca. Pinjenec tudi ugodno učinkuje na razvoj okostja, saj ima skoraj toliko rudninskih snovi kot mleko, poleg tega pa ugodno vpliva tudi na izkoriščanje druge hrane in proces presnavljanja. Po vsem tem je jasno, da je pinjenec odlična krepčilna pijača. Pinjenec uživamo svež, če je njegov izvor pasterizirana smetana, ki je bila okisana z dobrim okisovalcem, če pa ne pa je bolje da ga prej prekuhamo.