3. avgusta 2015 v Sponzorji od admin

V času moje mladosti smo še uporabljali stare »analogne« termometre na živo srebro, ki so jih kasneje pričeli izpodrinjati različni digitalni termometri. Nekateri so bili bolj, drugi manj natančni, vsem pa je bilo skupno to, da so temperaturo izmerili hitreje kot termometri na živo srebro, vendar so se tudi precej bolj hitro kvarili. Danes pa je na voljo še en termometer, ki bo izpodrinil stare – digitalni IRthermometer, ki meri temperaturo daljinsko, torej brez stika.

Osnovna težava, ki jo je imel vsak navaden digitalni termometer, je bila ta, da je še vedno zahteval dotik človekovega telesa – potrebno ga je bilo namestiti pod pazduho ali pri dojenčkih v anus, kar je bolnikom, ki si želijo zgolj počitka, običajno neprijetno. Še zlasti otroci se merjenju temperature radi upirajo, termometra pod pazduho ne držijo dobro in podobno. Zdaj pa vse to ni več potrebno – termometer zgolj približate telesu in temperaturo v izjemno kratkem času izmeri kar na daljavo, brez dotika.

Takšno merjenje temperature je vse pogostejša praksa tudi v bolnišnicah, kjer se pred tem sicer pogosto uporabljali digitalne termometre, ki merijo temperaturo v ušesu. Daljinsko merjenje je namreč izjemno praktično s stališča higiene – temperaturo se lahko brez potrebe po čiščenju ali menjavanju različnih nastavkov izmeri pacientu za pacientom.

In komu bo prišel sodobni daljinski digitalni termometer najbolj prav? Dovršeni »toplomer« bo zagotovo hitro našel svojo pot v vsa gospodinjstva, kjer bivajo otroci. Ne le, da bo merjenje »vročine« za njih postalo manj neprijetno, temveč si bodo lahko s praktičnim termometrom temperaturo brez težav izmerili tudi kar sami, saj je uporaba termometra povsem enostavna. In nikar naj vas ne skrbi, da bi se naprava zaradi tega hitro pokvarila – poleg natančnosti jo namreč odlikuje tudi vzdržljivost, zato boste z njo lahko merili temperaturo sebi in vašim družinskim članom kar lepo število let.