27. decembra 2014 v Sponzorji od admin

Javne dražbe, na katerih se prodajajo nepremičnine, so poslastica za tiste, ki znajo dobro obračati denar. Nepremičnino običajno kupijo v 3. krogu, ko je cena najnižja,  uredijo vse papirje in jo potem prodajo naprej po ceni, ki jo določa trg. S tem zaslužijo nekaj 10 000 €, ki jih vložijo v druge varščineza nepremičnine.

Javne dražbe,  ki omogočajo tako »prekupčevanje« so popolnoma legitimne. Tisti, ki nepremičnino kupi in jo proda naprej, po naši zakonodaje ne dela nič kazensko spornega, sporni so tisti,  zanalašč dvigujejo cene in nimajo nobenega resnega namena kupiti nepremičnino. Cene zvišujejo smo zaradi tega, ker jim najbolj resen kupec ni bil pripravljen plačati podkupnine v zameno, da se dražbe ne bi udeležili. Te podkupnine so običajno od 200 € pa tja do 5000 € in več, odvisno od tega, kakšna je izklicna cena na dražbi.

Prekupčevanje torej ni legalno sporno in je popolnoma legitimno dejanje, kjer si nekdo, ki ima dosti denarja, lahko prisluži še več denarja. Namerno zviševanje cen pa je nedovoljeno in velja za kazensko dejanje, ki pa ga je izredno težko dokazati, zato sodniki in izvršitelji, ki se profesionalno ukvarjajo z dražbami, vedno znova in znova pozivajo, da je take primere potrebno prijaviti, saj se bo te organizirane družbe samo na tak način ustavilo ali pa vsaj omejilo.

Včasih so javne dražbe na splošno veljale za sporne v očeh javnosti, saj ta ni bila toliko obveščena o tem, kje in kdaj do njih prihaja, ter kaj se ponuja. Ker pa živimo v informacijski dobi, pa so se vsa obvestila o dražbah preselila na različne internetne portale, kjer si lahko izberete točno določene kriterije, ki vam nato predstavijo trenutne rezultate in dražbe, ki bodo potekale v bližnji prihodnosti. Obvestila o dražbah pa lahko poiščete  tudi na oglasni deski na vaši občinski upravi.