11. marca 2013 v Sponzorji od admin

Na kaj vas asociira beseda šunka v testu?

Marsikoga na nesramno dober okus in božanske arome, nas pa predvsem na velikonočni čas. Zakaj? Zato, ker si v času velike noči, tudi tisti, ki sicer pazijo na vnos kalorij, tudi privoščijo šunko v testu. Kaj pa vi pravite, bi letos za spremembo pripravili šunko v pečenem testu, v kolikor to sicer ni vaša navada? Ko jo pripravite, jo obvezno servirajte z jabolčnim hrenom, saj gre pri kombinaciji obeh za eksplozijo okusov!

Šunka v testu in njena priprava

Potrebujete naslednje sestavine:

* prekajeno šunko (cca. 1 kg)                                               * 60 dag pšenične moke

* 20 dag svežega kvasa                                                        * ½ žličke soli

* ščepec sladkorja                                                     * 3 dl mlačne vode

* gorčico, kumino, česen                                          * 1 jajce

 

Najprej je potrebno šunko skuhati in jo posušiti, nato pripravimo kvasec. Kako to storimo? Kvas zdrobimo, prelijemo z enim decilitrom mlačne vode, mu dodamo sladkor in ga pustimo na toplem vzhajati še približno 20 minut. Ko imamo kvasec enkrat pripravljen, je potrebno iz kvasa, moke in vode še zamesiti testo, katerega nato pustimo vzhajati približno eno uro. Testa ne solimo, saj bo le to posrkalo sol iz šunke. Po pretečenem času, testo razvaljamo na pomokani površini in ga po želji premažemo z gorčico, preden ga ovijemo preko šunke. Gorčičnem premazu po želji dodamo kumino in česen, ni pa obvezno. Šunko ovijemo v testo in vse skupaj premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pravočasno ogrejemo pečico na 200 stopinj in vanjo vstavimo šunko v testu, katero nato pečemo približno eno uro.

Voila! Pa jo imamo, šunko v testu namreč! Sedaj ste se lahko prepričali, da pravzaprav ni nobena umetnost tale šunka v testu, ali?