12. junija 2013 v Sponzorji od admin

Kljub temu, da so tekstilne talne obloge na dotik pogosto precej prijetnejše od oblog iz trdnih plastičnih mas ali lesa, je bil tapison kar precej let iz mode. To gre pripisati predvsem temu, da se v sodobnem svetu povečuje število alergij in obolenj na dihalih, pri katerih se odsvetuje ves hišni tekstil, torej tudi tekstilne talne obloge in z njimi vred tapison. Marsikdo je tako še danes prepričan, da je tapison neprimerna izbira, saj se v njem nabira prah, smeti, pršice in cel kup drugih alergenov, poleg tega pa si tapisona ne želi v svojem domu še iz enega zelo pomembnega razloga: čiščenja. Vendar pa vsem tem razlogom navkljub ne more nič nadomestiti občutka, ki ga pod stopali daje prav ta mehka tekstilna obloga – to je občutek mehkobe, v katero se stopala kar pogrezajo, ter občutek topline. Samo to nam omogoča, da hodimo po svojem stanovanju tudi pozimi z bosimi stopali, in se tako počutimo še bolj udobno in še bolj sproščeno.

Zakaj vse več ljudi svoja tla ponovno prekriva s tapisonom? Eden izmed glavnih razlogov, poleg mehkobe in topline, je zagotovo njegova barvitost. Če ste naveličani trdih tal v različnih barvah lesa, ki so videti precej monotono, lahko videz svojega doma s tapisonom precej poživite. Na voljo so najrazličnejše barve ter najrazličnejši vzorci – večinoma abstraktni. Tako lahko tla prekrijete z globoko modrino ali pa igrivimi rdečimi ali vijoličnimi krogi. In pri tem vam niso na voljo zgolj barve in vzorci, ki so si jih zamislili neznani oblikovalci v tovarnah, ki proizvajajo tekstilne talne obloge, temveč tudi dizajni, ki so jih zasnovali svetovno znani oblikovalci notranje opreme ali celo modni oblikovalci.

Kaj pa materiali? Tapison je večinoma iz umetnih materialov, saj so ti obstojnejši in jih je lažje čistiti, včasih pa so tudi obdelani z »antialergenimi« postopki, tako da težav z alergijami ali dihali pravzaprav ni več. Na voljo pa so tudi naravni materiali, vendar so tapisoni iz njih v zelo visokem cenovnem razredu, torej si jih večina potrošnikov ne more privoščiti.
Za polaganje tapisona je seveda potrebno izbrati strokovnjaka, kajti tapison je veliko mehkejši od itisona in ga je običajno treba na tla prilepiti.