22. decembra 2014 v Sponzorji od admin

Če ste med iskalci zaposlitve, potem ste se gotovo že zamislili nad tem, kakšna znanja od svojih bodočih zaposlenih zahtevajo delodajalci. Razpisi in objave prostih delovnih mest pogosto zahtevajo toliko različnih znanj, da bi človek moral najprej končati univerzo, nato pa znanje še nadgraditi s številnimi delavnicami in izobraževanji za posebna znanja – in med temi so gotovo tudi tečaji tujih jezikov.

Kadar gre za zaposlovanje podjetij, ki so v lasti tujih lastnikov, se pogosto ne zahteva zgolj en tuj jezik, temveč tudi dva, trije ali še več. In pričakuje se, da jezike že obvladate – za razliko od teh zahtev pa je podjetij, ki so prepričani, da tečaji tujih jezikov koristijo že zaposlenim, bolj redki. Podjetja, ki napotijo zaposlene na tečaje in so jih celo pripravljena delno ali v celoti plačati, so namreč maloštevilna.

In kateri tečaji tujih jezikov vam utegnejo najbolj koristiti? Poleg angleščine in nemščine, ki sta pri nas že nekaj povsem običajnega, vam lahko pridejo prav še znanje hrvaškega in srbskega jezika, vse pogosteje se povprašuje po ruščini, pa tudi kitajščina ni več nekaj neobičajnega. Zaradi tega je prav zanimivo da naš Zavod za zaposlovanje iskalce zaposlitve še bedno napotuje na nemščino – in to celo takšne, ki so se nemščine že sicer učili tako v srednji šoli kot na fakulteti! Kaj ne bi bilo bolj smiselni tečaji tujih jezikov, ki bi brezposelne naučili jezika, ki ga obvlada manj ljudi, in bi tako dejansko imeli prednost pri iskanju zaposlitve?

O tem, kateri tečaji tujih jezikov so pri iskanju zaposlitve najbolj smiselni, bi se seveda dalo razpravljati. A morda bi bilo v osnovi prav, da se ponudi širši nabor – in naj brezposelni pač izberejo jezik, za katerega se jim zdi, da bi bil za zaposlitev na njihovem področju izobrazbe najbolj koristen.

Preden se odločite za tečaj tujega jezika se o tem posvetujte s strokovnjaki kot so recimo zaposleni v agencijah, ki ponujajo jezikovne tečaje bodisi pri nas bodisi v tujini. Ena izmed agencij, ki organizira jezikovna potovanja je podjetje Lta d.o.o.. Kontaktirajte jih in izvedeli boste vse, kar morate vedeti pred obiskom tečaja tujega jezika.