30. januarja 2012 v Sponzorji od admin

Digitalni fotoaparati predstavljajo danes enega izmed najbolj prodajanih produktov, saj vzpon digitalne fotografije postaja vedno večji. V preteklosti smo uporabljali predvsem klasične analogne fotoaparate, ki svetlobo sprejemajo na filmski trak, medtem, ko digitalni fotoaparati podatke zapisujejo na različne pomnilniške medije.

Digitalne fotoaparate uvrščamo v dve kategoriji, in sicer dslr in kompaktne fotoaparate. Dslr fotoaparati oz. zrcalnorefleksni spadajo v srednji oz. višji cenovni razred na področju digitalnih fotoaparatov, saj se od kompaktnih razlikujejo predvsem po upravljanju z objektivom. Tega lahko namreč odstranimo in zamenjamo z drugim, kar nam daje precej svobode, hkrati pa fotoaparat postane tudi precej težak in večji.

Največja prednost dslr fotoaparata je predvsem dejstvo, da imamo pri njegovi uporabi velik nadzor nad vsemi dejavniki, ki vplivajo na dober posnetek, vendar je ob enem potrebno vedeti tudi, da zgolj dober fotoaparat ni edina stvar potrebna za dobro fotografijo, temveč je potrebno tudi kar nekaj znanja na tem področju, ali celo dodatne opreme, ki pa je precej draga.

Kompaktni fotoaparati so med najbolj razširjenimi tipi fotoaparata, saj so precej enostavni, kot tudi cenovno ugodni. Za razliko od dslr, imajo kompaktni fotoaparati fiksen objektiv, ki ga ne moremo menjati z drugim. Prav slednje, za nekatere predstavlja tako veliko pomankljivost, da rajši izberejo dslr fotoaparat. Njegova majhnost in enostavnost sta tudi njegovi glavni prednosti, saj večina ljudi ne obvlada fotografskih tehnik, ki nam pridejo prav predvsem pri uporabi dslr fotoaparata.

Če kupujete nov digitalni fotoaparat najprej razmislite o tem, kakšnega sploh potrebujete. Če ste občasni fotograf, potem bo izbira kompaktnega fotoaparata prava za vas. Če pa se želite nekoliko bolj ukvarjati z profesionalno fotografijo in ste pripravljeni odšteti še kar nekaj denarja za dobro dodatno opremo, potem posežite po dslr fotoaparatu, ki vas v kombinaciji z vašim znanjem vsekakor ne bo pustil na cedilu. Izbira je vsekakor ogromna, zato bo vsak izmed vas zagotovo našel nekaj zase.