19. januarja 2013 v Sponzorji od admin

Ventilator je naprava, ki jo prav vsi dobro poznamo. Pred iznajdbo in uvedbo klimatskih naprav je bil ventilator najboljši način, da ste lažje preživeli najbolj vroče dneve v letu. Tudi danes nam lahko pride ventilator še kako prav, če se nahajamo v nekem vročem prostoru brez klime. Kljub temu potrebujemo vsaj možnost priklopa na električno energijo, saj večina ventilatorjev deluje tako.
Največja in najbolj pomembna razlika med ventilatorjem in klimo je ta, da klima dejansko ohladi prostor oz. zniža temperaturo v prostoru. Ob tem nastane tudi veliko odpadne vode, ki jo klima proizvaja ob delovanju. To vodo je potrebno spraviti ven iz prostora, zato so klime pogosto nameščene na zunanjih stenah stavb. Ventilator pa temperature v prostoru ne zniža, prav tako ne odvaja vode ampak zrak v prostoru le nekoliko premeša in tisti, ki se v prostoru nahaja ima občutek, da je temperatura nekoliko nižja.
Poznamo različne ventilatorje. Najbolj pogosto se uporablja namizni ventilator. Je večinoma manjši od ostalih in se ga postavi na mizo ali na tla. Zaradi majhnosti in mobilnosti je tudi izredno praktičen in ga lahko uporabljate tako doma kot na potovanju ali v apartmaju na morju.
Kopalniški ventilator se namesti v kopalnici in je pomemben z vidika prezračevanja. Zlasti ob uporabi plina je prezračevanje še toliko bolj pomembno, saj se za gorenje troši tudi kisik v zraku, ki ga lahko pridobimo le s prezračevanjem. Prav zaradi tega naj tudi velja, da kopalnica ni preveč dobro zračno izolirana.
Glede na način namestitve poznamo tudi stropni ventilator, ki pa je lahko tudi kopalniški, večkrat pa se ga uporablja oz. namesti v kakšen drug prostor.