11. oktobra 2019 v Razno od admin

Verjetno ste že vsi slišali za 3D tisk, ki je danes izjemno priljubljen predvsem pa zelo uporaben način izdelave različnih izdelkov. Ta način tiskanja je postal tako priljubljen, da ima marsikateri dom v svojih prostorih 3D tiskalnik.

 

3D tisk pa ni uporaben zgolj v domače in ljubiteljske namene, ampak se tiskalniki uporabljajo predvsem za izdelavo prototipov in manjših serij izdelkov. Nekateri so glede tovrstnih izdelkov v dvomih, vendar so takšne skrbi popolnoma odveč, saj gre za zelo kakovostne izdelke, ki so tudi zelo uporabni v avtomobilski industriji, beli tehniki, medicini, arhitekturi in še kje.

3d tisk jpredstavlja izjemen napredek proizvodnje

 

3D tisk je hiter in natančen postopek izdelave različnih izdelkov

 

Eden od razlogov v tako široki uporabi 3D tiska je v tem, da gre za zelo kakovostne, učinkovite in izjemno natančne postopke. Bistveno pri tem je, da se tridimenzionalni računalniško izrisan objekt s 3D tiskalnikom pretvori v končni izdelek. Predno se tisk sploh začne, je zato potreben računalniško izrisan objekt z uporabo CAD modela.

 

Celoten postopek tiskanja poteka potem v več različnih fazah. Najprej tiskalnik nanaša plast za plastjo ustreznega material pri čemer se lahko izbirajo različni materiali. Najpogosteje je to plastika, ki je v obliki termoplastičnega filamenta. Potem ko se plastika v plasteh strdi, sledi taljenje posameznega sloja plastike in ta proces se ponavlja do dokončne izdelave izdelka. Na koncu se ne staljen material odstrani, izdelek pa se lahko še dodatno obdela.

 

3D tisk je tehnologija, ki ima številne prednosti

 

Znano je, da je danes 3D tisk tehnologija, ki se ponaša s številnimi prednostmi. Za izdelavo izdelkov niso potrebni nobeni kalupi ali kakršnakoli orodja, ampak se uporabi zgolj računalniški 3D CAD model. Vsi izdelki, ki so izdelani s pomočjo te tehnologije imajo veliko trdnost, na njih pa se lahko opravijo funkcionalni testi, saj imajo povsem enake mehanske lastnosti kot brizgan izdelek iz orodja. Tisk tako omogoča, da z nizkimi stroški v zelo kratkem času pridete do prvih izdelkov, na katerih lahko preverite vaše zamisli in zasnovo konstrukcije.

 

Tovrsten tisk je tako še posebej uporaben za izdelavo prototipov, ki so popolnoma funkcionalni, zato se lahko na njih opravijo različna testiranja tudi s tekočinami kot so na primer olja, baze ali kisline. Na ta način vam 3D tisk prihrani čas in denar. Zgodnje odkrivanje konstrukcijskih napak in njihovo odpravljanje je tako zelo učinkovito, če pa se odločite za naročilo manjših serij izdelkov, je čas izdelave zelo kratek.

 

Več o tehnologiji 3d tiskanja si lahko preberete na spletni strani podjetja Deproma.