5. junija 2018 v Razno od admin

Estrihi se v glavnem delijo na takšne, ki se uporabljajo najpogosteje v stanovanjskih objektih in takšne, ki so najpogosteje v uporabi v objektih, ki so namenjeni za vgrajevanje v industrijskih objektih. Seveda tudi estrihi poznajo več pod vrst oz. več različnih izvedb, a najpogosteje se vseeno uporabljajo cementni estrihi in samorazlivni estrihi. Prvi so za uporabo v stanovanjskih objektih, drugih pa v industrijskih poslopjih. Že sama imena enih ali drugih pa povedo njune glavne značilnosti, pri prvih je glavna sestavina cement, drugi pa se sami razlijejo po površini kamor jih želimo vgraditi.

Cementni estrihi lahko služijo tudi kot zaključna talna obloga

Kot zaključna talna obloga estrihi, katerih glavna sestavina je cement, se v večini primerov kot zaključna talna obloga uporabljajo za kletne prostore, garaže in sem ter tja tudi za hodnike, bistveno redkeje pa za druge stanovanjske prostore. Namreč, takšni estrihi so v večini primerov hladni in zato niso primerni za bivalne prostore v stanovanjskih zgradbah, lahko pa se uporabijo kot zaključna talna obloga za prostore, ki niso namenjeni stalni uporabi ljudi, temveč so v uporabi le občasno.

estrih talna obloga

Primeren tudi za notranje prostore

Torej, za takšne prostore, kjer se ljudje nahajajo le občasno. Estrihi, ki so poleženi v prostorih za bivanje pa zahtevajo, da se preko njih položi še neka talna obloga, ki bo bolj topla od cementnih estrihov in po kateri bo bolj prijetno hoditi, kot pa po zgolj cementnem podu. Estrihi se v večini primerov prekrijejo s parketom, laminatom ali kakšno podobno zadevo, ki je bolj prijetna za bivanje, kot zgolj goli estrihi. Vsekakor pa se je pametno posvetovati s strokovnjakom pred dokončno odločitvijo, kakšni estrihi se bodo vgradili v vaše poslopje, pa naj se gre za bivalno ali poslovno poslopje, saj res ni vseeno kateri materiali se izberejo, kako se lotite cele zadeve ter ne nazadnje kako se vse skupaj izvede oz. opravi.