26. marca 2020 v Razno od admin

Izdelava nove fasade ne pomeni le izbiro nove barve, ampak je veliko več. Fasada nudi zaščitni ovoj stavbe, zvočno in toplotno izolativnost, zato je izjemno pomembno, da za njeno izvedbo izberemo primerne materiale. Najpogostejša je izdelava fasade iz stiroporja, ki je med drugim tudi cenovno najbolj ugodna.

Ker pa je izbira materialov na področju izdelave fasade izjemno pestra, je pred končno izbiro temeljito razmisliti, kater material je za nas najbolj primeren. Pri tem pa ni pomembno zgolj njegova cena, ampak je v veliki meri odvisno tudi od načina gradnje in materialov konstrukcije.

Pri izdelavi fasade iz stiroporja ni pomembna le cena

Je že res, da je izdelava fasade iz stiroporja cenovno ugodna, vendar ne smemo vsega gledati zgolj z vidika cene. Zelo pomembno je, da nam fasada nudi učinkovit toplotni ovoj, predvsem pa tudi požarno varnost in zaščito pred zunanjimi vremenskimi in mehanskimi vplivi.

Stiropor se za izdelavo fasade uporablja z določenim razlogom. Je mehansko odporen na nevihte, poplave in zamakanja, prav tako pa nudi učinkovito požarno varnost. Stiropor je tudi paro-propusten, zato je primeren tako za obnove fasade kot tudi za novogradnje. Z njim pa bomo dosegli tudi trajnost fasade, ki je ključnega pomena za tako veliko investicijo.

Izdelava fasade iz stiroporja

Za izdelavo fasade iz stiroporja je pomembna njegova debelina

Če smo se odločili, da bomo za izolacijo naše fasade uporabili stiropor, je pomemben podatek, da na toplotno izolativnost naše stavbe močno vpliva njegova debelina. Danes lahko izbiramo med različnimi debelinami stiroporja, od 4 cm pa vse tja do 20 cm. Najpogostejša je izdelava fasade iz stiroporja debeline 5, 10 ali 15 cm. 

Debelina fasade je zagotovo nekaj v kar se splača investirati, saj vam je verjetno logično, da več izolacije nudi tudi višje prihranke, investicija pa se tako še hitreje povrne. Po nekaterih podatkih že 5 cm debelejši stiropor pomeni prihranek 1,8 EUR / m2, kar pomeni, da se vam bo investicija povrnila že v eni ali dveh kurilnih sezonah.

Izdelava fasade iz stiroporja se zaključi z zaključnim slojem

Stiropor se na opeko oziroma obstoječo dotrajano fasado lepi z ustreznimi lepili. Njihova naloga je, da združujejo sloje med seboj, zato je pomembno, da se jih uporablja v skladu z navodili proizvajalca.

Čez stiropor je potrebno namestiti mrežico, ki se jo nanese na svež sloj malte na fasadi. Ko je površina posušena, se nanjo nanese še lepilo ter zaključni sloj in takrat je izdelava fasade iz stiroporja končana.