21. septembra 2021 v Razno od admin

Za zaščito zunanjih lesnih površin se pogosto uporabljajo različna olja. Predvsem se tako najpogosteje uporablja laneno ali tungovo olje. Težava pri nanašanju takšnih olj na površino je predvsem ta, da niti po rednem in dalj trajajočem nanašanju tako zaščiten les še vedno ni varen pred trohnenjem, ki ga povzročajo glive razkrojevalke in drugi lesni škodljivci.

Ker se olje za les ne veže v notranjost lesa, temveč gre le za površinski nanos, ga padavine zelo hitro izperejo. Tako premazan les ni nič bolj zaščiten od lesa, ki ni premazan z nobeno zaščito. Podrobneje o tem si lahko preberete na spletni strani https://www.silvaprodukt.si/olje-za-les.

Zaščita lesa z oljem za les

Izpiranje z lesnih površin povzroča onesnaževanje okolja

Poleg neučinkovite zaščite pa ima olje za les še nekaj negativnih lastnosti. Pri pogostem izpiranju se namreč pojavi večja potreba po novih nanosih, kar lahko povzroči temnenje lesa. Tako potem ob dolgotrajnem izpostavljanju direktni sončni svetlobi v poletnem času lahko pride do hitrejšega segrevanja, kar posledično povzroči pokanje posameznih lesnih elementov.

Ob tem nastajajo madeži, kar kvari splošni videz površine, saj barva ni enakomerna. Ena od najbolj negativnih posledic pa je vsekakor ta, da nenehno izpiranje škodljivo vpliva na okolje. Les mora biti zaščiten tako, da se s premazi doseže boljša in predvsem dolgotrajnejša vodoodbojnost zunanjih lesnih površin. Ker so te nenehno izpostavljene vremenskim vplivom, olje za les ni priporočljiva izbira za zaščito lesa.

Kaj pa kreozotno olje za les?

Uporablja se ga za zaščito železniških pragov in izjemoma velja za zaščito, ki prepoji les in tako za razliko od ostalih olj nudi globinsko zaščito. Pri zaščiti železniških pragov gre namreč za posebne vakuumsko-tlačne postopke, s katerimi se doseže, da je večina lesa pri železniških pragih prepojena z oljem.

Vendar je tu potrebno opozoriti, da kreozotno olje za les ni na voljo v prosti prodaji, saj predstavlja potencialno nevarnost za okolje in človekovo zdravje. Uporaba tako zaščitenega lesa je namreč v urbanih okoljih strogo prepovedana.