25. avgusta 2016 v Razno od admin

Vprašanje v naslovu članka, si postavlja predvsem večina samostojnih podjetnikov, ki so mnenja, da lahko sami poskrbijo za tistih nekaj dokumentov oziroma za svoje računovodstvo.

Prednost vodenja poslovnih knjig samostojno, je v nižjih stroških, ki jih mesečno namenite zunanjemu izvajalcu. Tu se pojavi vprašanje ali v splošnem, tudi dejansko predstavljajo nižje stroške podjetja, saj se na drugi strani pojavijo stroški izobraževanj o vodenju računovodstva.

Računovodstvo vas opozarja na napake pri poslovanju in na roke oddajanja dokumentacije ter plačil, kar vam lahko, če sami vodite knjige, vsekakor vzame veliko časa in energije, da le te spremljate in ne pozabite na njih. Slabost je tudi, da se morate stalno izobraževati namesto, da bi ta čas posvetili dejanski dejavnosti vašega podjetja. Konkurenca vas zagotovo ne bo čakala, zato lahko razvoj vašega podjetja trpi.

Prednost je, da se v življenju naučite nekaj novega, vendar je računovodstvo zahtevna veja ekonomije, ki zahteva ogromno teoretičnih znanj in predvsem prakse. Če želite imeti popolno brezskrbno urejeno dokumentacijo in delovati v skladu z zakonodajo, naj se vam ne zdi škoda dela denarja nameniti zunanjemu izvajalcu. Čas, ki ga zapravljate za učenje in izobraževanje o vodenju knjig, lahko namesto tega namenite svoji dejavnosti, poiščete nove kupce ter razširite podjetje.

Računovodstvo poskrbi, da so vaše knjige brezhibne, ko vas obišče inšpektor. Če sami vodite knjige, je slednje slabost – ali ste prepričani, da knjige vodite pravilno?

Na koncu pretehta več slabosti, kot prednosti, da knjige vodite sami. Računovodstvo v primerih, ko podjetniki sami vodijo knjige, kasneje pa se odločijo le-te prepustiti zunanjemu izvajalcu, skoraj vedno ugotovi nepravilnosti pri njihovem poslovanju. Več o računovodstu pa tu.