13. junija 2019 v Razno od admin

Današnji čas od nas zahteva, da smo hitri in prilagodljivi. Posledično imamo zase vse manj časa in pogosto se zgodi, da nismo pozorni na stvari, ki so v resnici najpomembnejše. Pri tem vsekakor mislimo tudi na zdravje.

Vse več ljudi živi v stresu in pod stalnim pritiskom. Ko se nekoliko umirijo, ugotovijo, da so povsem brez energije, včasih tudi brez prave volje. Pa je to povsem normalno? Nekateri so se s takimi občutki povsem sprijaznili, nekateri pa se dobro zavedajo, da je to lahko prvi korak v zelo zahrbtno stanje, ki se imenuje depresija. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kateri so najpogostejši znaki depresije. Morda se boste v katerem našli tudi sami. Če pa se z vsemi znaki pogosto soočate, je znak, da morate nujno ukrepati. Najbolje je, da si poiščete dobrega psihologa ali psihoterapevta, ki vam bo ustrezno pomagal.

Najpogostejši znaki depresije

Depresija ima nešteto obrazov, ki se lahko kažejo v obliki nespečnosti ali pretirane utrujenosti, prevelikega ali premajhnega apetita, utrujenosti, pomanjkanja energije, upočasnjenosti ali pretiranega nemira, razdražljivosti, občutkov krivde, prebavnih motenj, znojenja, omotice, težkega dihanja, glavobola, pozornosti in spomina, motnje koncentracije, tesnobe in nenazadnje tudi misli na samomor ali strahu pred smrtjo.

Glavni znaki depresije pa se kažejo v tem, da se vsaj dva tedna zapored soočate s pretirano žalostjo, pobitostjo, občutkom krivde, praznine, izgube volje, veselja in zanimanja za dejavnosti, ki so vas prej neznansko veselile. V takem primeru je potrebno nujno ukrepanje, torej obisk strokovnjaka, ki vam bo na ustrezen način pomagal.

Fant trpi za depresijo

Depresije se ne sramujte

Žal je še vedno tako, da je depresija med ljudmi tabu tema. Ko ugotovite, da kažete vse ali večino od znakov zanjo, se tega nikakor ne smete ustrašiti in niti sramovati. O tem se najprej pogovorite s svojimi najbližjimi. Ti vam bodo pomagali po svojih najboljših močeh.

Obenem pa obiščite tudi svojega osebnega zdravnika. Zaupajte mu vse, kaj se z vami dogaja, in ga vprašajte prav vse, kar vas v povezavi s tem zanima. Pomagal vam bo po svojih najboljših močeh in vam priporočil še druge strokovnjake, ki imajo na tem področju boljša znanja kot on sam. Če boste pravilno in pravočasno ukrepali, potem bodo znaki depresije in depresija sama nekoč samo še slab spomin.